Idealna zasmażka, która zagęści każdą zupę i wiele innych dań. Zdradzamy sekret najlepszych gospodyń
Czy wiecie, jak zrobić zasmażkę? Z pozoru prosta metoda zagęszczania potraw potrafi przysporzyć nieco trudności. Najważniejsze w jej przygotowaniu są bowiem proporcje i jeśli będą zachwiane, uzyskanie odpowiedniej konsystencji może nawet stać się niemożliwe. Warto wiedzieć jakimi zasadami się kierować.
Jeśli zastanawialiście się już kiedyś jak zrobić zasmażkę, która skutecznie zagęści danie, nie psując jego smaku, mamy dla was kilka cennych wskazówek. Dzięki nim wasze zupy i sosy będą zachwycać.
Jak zrobić zasmażkę? Kluczowe są odpowiednie proporcje
By przyrządzić idealną zasmażkę, zawsze mieszamy 1 porcję tłuszczu z 1 porcją mąki. Jaki to będzie tłuszcz i jaka mąka to już kwestia preferencji. Klasycznie sięga się po masło i mąkę pszenną. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wykorzystać olej rzepakowy czy oliwę z oliwek oraz mąki bezglutenowe takie jak np. ryżowa.
Aby konsystencja dania była odpowiednia, na każde pół litra płynu należy przygotować zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i 1 łyżki mąki. Sposób jej sporządzania też może być dwoja ki.
Delikatna, biała zasmażka powstanie od razu po połączeniu składników w garnku. Brązowa — po tym, jak podsmażymy mąkę przez 2-3 minuty. Wybór oczywiście wpłynie na smak — brązowa zasmażka jest bardziej wyrazista.
Jak zrobić zasmażkę? Instrukcja krok po kroku
Na początek należy dobrze rozgrzać tłuszcz na patelni. Masło czy smalec muszą się co najmniej rozpuścić, olej lub oliwa zacząć delikatnie „pachnieć". Kolejnym krokiem jest wsypanie mąki i zmieszanie jej z tłuszczem tak, aby nie było w masie grudek.
Dalej całość podgrzewa się do czasu, aż zasmażka przestanie być letnia (zasmażka biała) lub do momentu delikatnego zrumienienia się mąki (zasmażka brązowa). Aby uzyskać najlepsze efekty, gotową zasmażkę należy od razu połączyć z przyrządzanym daniem.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na smakowite zasmażane dodatki do obiadu. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić pyszne buraczki zasmażane . Ten natomiast zawiera sprawdzony sposób na zasmażaną młodą kapustę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyrazista surówka z pora, marchewki i chrzanu. Zniknie z talerzy jako pierwsza
-
Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser
-
Uwielbiasz makrelę wędzoną? W mig zrobisz z niej tani pyszny posiłek dla całej rodziny