Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiasz makrelę wędzoną? W mig zrobisz z niej tani pyszny posiłek dla całej rodziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.08.2022 18:29

Uwielbiasz makrelę wędzoną? W mig zrobisz z niej tani pyszny posiłek dla całej rodziny

Uwielbiasz makrelę wędzoną? W mig zrobisz z niej tani pyszny obiad dla całej rodziny
canva/prophoto

Pomysł na tani, szybki obiad, który będzie tak smaczny, że jeszcze nie raz zagości na Twoim stole? Przygotuj wyśmienite kotlety z wędzonej makreli. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, natki pietruszki i tymianku posmakują każdemu.

Pomysły na tanie i szybkie obiady podbijają Internet. Placki z ziemniaków i warzyw, zapiekanki makaronowe, zupy to tylko niektóre z potraw, jakie zrobimy błyskawicznie i naprawdę niskim kosztem. Moim faworytem są jednak kotlety z makreli wędzonej, jeśli również uwielbiasz wędzoną rybę, koniecznie musisz spróbować tych prostych kotletów.

Kotlety z makreli wędzonej są banalne w przygotowaniu, tanie i przepyszne. Dodaję do nich ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, w ten sposób wykorzystuję w pełni wszystkie składniki i nic się nie zmarnuje. Nie dodawaj jednak ziemniaków, które wcześniej były połączone z masłem.

W kotletach z makreli nie może oczywiście zabraknąć chrupiącej skórki. Przygotowaną masę obtaczam dokładnie w bułce tartej i smażę na złoty kolor. Kotlety podaję z ziemniakami i ulubioną surówką, jest prosto, tanio i pysznie.

Kotlety z wędzonej makreli, czyli pyszny i tani obiad z kilku składników

Składniki na 5- 6 porcji:

  • makrela wędzona

  • 100 g ugotowanych ziemniaków

  • jajko

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • tymianek suszony

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej do smażenia

Jak zrobić pyszne kotlety z makreli? Wystarczy chwila i będą gotowe

Mięso z makreli oddziel od ości i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj ugotowane ziemniaki, posiekaną natkę, sól, pieprz, tymianek, jajko i całość ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy wyrabiaj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety z makreli możesz podać z kultowym colesławem lub surówką z kiszonej kapusty, smacznego.

Kotlety z wędzonej makreli
canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Danie Obiad