Smakosze.pl
zasmażana kapusta

canva/Valentina_Azhgirevich

Mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Sekretem są 2 klasyczne składniki

15 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy pyszny pomysł na dodatek do obiadu. Jest nim mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Jej sekretem są 2 klasyczne składniki — śmietanka i koperek. Dodaj je pod koniec duszenia, a kapusta zachwyci wszystkie zmysły. Będzie doskonałym dopełnieniem mięsnych dań obiadowych.

Zasmażana młoda kapusta to prawdziwe niebo w gębie. Kto jej spróbował, ten doskonale o tym wie. Dodatek ten zachwyca świeżością i delikatnym smakiem, wprost rozpływa się w ustach. Niektórzy nawet traktują go jako danie obiadowe. W sumie, gdy zjemy ją w ciepły dzień z kromką pieczywa, poczujemy się najedzeni.

Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku

Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kremową zasmażaną młodą kapustę?

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • olej

  • 250 ml bulionu

  • 1 listek laurowy

  • szczypta nasion kminku

  • 1 łyżka mąki

  • 5-6 łyżek śmietanki kremówki 30 proc.

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie młodej kapusty zasmażanej

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją w garnku na 2 łyżach oleju.

Do cebuli dodaj rozdrobnioną kapustę i marchewkę. Całość chwilę przesmaż, podlej bulionem. Dodaj listek laurowy, kminek, trochę soli i pieprzu.

Kapustę wymieszaj, zagotuj, a potem duś na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce, aż będzie miękka.

Patelnię rozgrzej, wsyp na nią mąkę, lekko ją zrumień. Dodaj łyżkę oleju, wymieszaj. Dodaj łyżkę kapusty, wymieszaj, a potem dodaj do garnka z kapustą. Wymieszaj.

Do kapusty dodaj też śmietankę i posiekany koperek. Wymieszaj, gotuj kilka minut, w razie potrzeby dopraw do smaku.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na szare kluchy z zasmażaną kapustą, a także na kapustę zasmażaną z boczkiem.

śmietanka

canva/vinicef


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >