Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Sekretem są 2 klasyczne składniki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.06.2022 18:45

Mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Sekretem są 2 klasyczne składniki

zasmażana kapusta
canva/Valentina_Azhgirevich

Mamy pyszny pomysł na dodatek do obiadu. Jest nim mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Jej sekretem są 2 klasyczne składniki — śmietanka i koperek. Dodaj je pod koniec duszenia, a kapusta zachwyci wszystkie zmysły. Będzie doskonałym dopełnieniem mięsnych dań obiadowych.

Zasmażana młoda kapusta to prawdziwe niebo w gębie. Kto jej spróbował, ten doskonale o tym wie. Dodatek ten zachwyca świeżością i delikatnym smakiem, wprost rozpływa się w ustach. Niektórzy nawet traktują go jako danie obiadowe. W sumie, gdy zjemy ją w ciepły dzień z kromką pieczywa, poczujemy się najedzeni.

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • olej

  • 250 ml bulionu

  • 1 listek laurowy

  • szczypta nasion kminku

  • 1 łyżka mąki

  • 5-6 łyżek śmietanki kremówki 30 proc.

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie młodej kapusty zasmażanej

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją w garnku na 2 łyżach oleju.

Do cebuli dodaj rozdrobnioną kapustę i marchewkę. Całość chwilę przesmaż, podlej bulionem. Dodaj listek laurowy, kminek, trochę soli i pieprzu.

Kapustę wymieszaj, zagotuj, a potem duś na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce, aż będzie miękka.

Patelnię rozgrzej, wsyp na nią mąkę, lekko ją zrumień. Dodaj łyżkę oleju, wymieszaj. Dodaj łyżkę kapusty, wymieszaj, a potem dodaj do garnka z kapustą. Wymieszaj.

Do kapusty dodaj też śmietankę i posiekany koperek. Wymieszaj, gotuj kilka minut, w razie potrzeby dopraw do smaku.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na szare kluchy z zasmażaną kapustą, a także na kapustę zasmażaną z boczkiem.

śmietanka
canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku