Mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Sekretem są 2 klasyczne składniki
Mamy pyszny pomysł na dodatek do obiadu. Jest nim mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Jej sekretem są 2 klasyczne składniki — śmietanka i koperek. Dodaj je pod koniec duszenia, a kapusta zachwyci wszystkie zmysły. Będzie doskonałym dopełnieniem mięsnych dań obiadowych.
Zasmażana młoda kapusta to prawdziwe niebo w gębie. Kto jej spróbował, ten doskonale o tym wie. Dodatek ten zachwyca świeżością i delikatnym smakiem, wprost rozpływa się w ustach. Niektórzy nawet traktują go jako danie obiadowe. W sumie, gdy zjemy ją w ciepły dzień z kromką pieczywa, poczujemy się najedzeni.
Składniki:
mała główka młodej kapusty
1 marchewka
1 cebula
olej
250 ml bulionu
1 listek laurowy
szczypta nasion kminku
1 łyżka mąki
5-6 łyżek śmietanki kremówki 30 proc.
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie młodej kapusty zasmażanej
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją w garnku na 2 łyżach oleju.
Do cebuli dodaj rozdrobnioną kapustę i marchewkę. Całość chwilę przesmaż, podlej bulionem. Dodaj listek laurowy, kminek, trochę soli i pieprzu.
Kapustę wymieszaj, zagotuj, a potem duś na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce, aż będzie miękka.
Patelnię rozgrzej, wsyp na nią mąkę, lekko ją zrumień. Dodaj łyżkę oleju, wymieszaj. Dodaj łyżkę kapusty, wymieszaj, a potem dodaj do garnka z kapustą. Wymieszaj.
Do kapusty dodaj też śmietankę i posiekany koperek. Wymieszaj, gotuj kilka minut, w razie potrzeby dopraw do smaku.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na szare kluchy z zasmażaną kapustą, a także na kapustę zasmażaną z boczkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
Źródło: kwestiasmaku