Smakosze.pl Przepisy Idealna zupa pomidorowa według Kuronia
canva/DAPA Images

Idealna zupa pomidorowa według Kuronia

26 lutego 2022

Klasyczna pomidorowa pojawia się dość często na naszych stołach. Dzięki patentowi Jakuba Kuronia przygotujecie jej smaczną kremową wersję. Wszystko za sprawą dodanego do niej żółtka. Koniecznie spróbujcie tego sposobu.

Istnieje wiele przepisów na smaczną pomidorową. Podawaliśmy wam m.in. recepturę z wykorzystaniem soczewicy czy mleka kokosowego . Tym razem przedstawiamy bardziej tradycyjną wersję specjału. Dodane w przepisie żółtko i śmietana sprawią, że zupa wyjdzie delikatna i niezwykle kremowa. Takiej jeszcze nie jedliście.

Przepis na pyszną pomidorową według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 2 litry wywaru drobiowego

  • 660 g przecieru pomidorowego

  • 1 żółtko

  • 70 ml śmietanki 18%

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy przecedzony wywar drobiowy. Dodajemy do niego przecier pomidorowy i zagotowujemy. W miseczce łączymy śmietanę z żółtkiem. Następnie dodajemy do nich trochę gorącej zupy i dokładnie mieszamy.

Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlewamy powoli do garnka z pomidorową. Podgrzewamy ją i doprawiamy wedle uznania. Podajemy z makaronem lub z ryżem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Zamiast cukru można użyć marchewki. Wystarczy zblendować ją wraz z płynem. Zupa będzie słodsza, a przy okazji zyska ciekawą konsystencję.

  • Danie można podać także z naleśnikami lub domowym kluskami. Szczególnie smaczne będą kluski lane .

Przecier pomidorowy pomoże zrobić pomidorową w kilka chwil
Przecier pomidorowy pomoże zrobić pomidorową w kilka chwil

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy