Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym - klasyka w orientalnym wydaniu
Zupa pomidorowa należy do jednych z najpopularniejszych u nas zup. Głównie dlatego, że jest smaczna i pożywna. Poza tym można ją przygotować na wiele sposobów, co również jest jej wielką zaletą. Dziś zaserwujemy wam zupę pomidorową z mlekiem kokosowym. Tym razem zasmakujecie klasyki w orientalnym wydaniu.
Popularność zupy pomidorowej jest prawie taka sama jak rosołu. Trudno się temu dziwić, wszak często następnego dnia rosół przerabiamy właśnie na pomidorówkę. Zupę pomidorową można ugotować na wywarze mięsnym — wołowym lub drobiowym. Jednak smaczna jest też, gdy przyrządzi się ją na samych warzywach.
Zupę pomidorową zwykle zabiela się śmietaną lub zagęszcza mieszaniną śmietany i mąki. Śmietana czy też jogurt naturalny dodają jej aksamitności i doskonale przełamują kwaskowy smak pomidorów. Spróbujcie jednak wlać do niej mleczko kokosowe — zupa nabierze ciekawego wyrazu.
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym — klasyka w orientalnym wydaniu
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
75 dag pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów krojonych
mały kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
ostra mielona papryka
100 ml mleczka kokosowego
sól, pieprz
Przygotowanie zupy pomidorowej
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka z rozgrzanym olejem, przesmaż, zeszklij. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż.
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli razem z posiekanym imbirem i skórką z cytryny, chwilę przesmaż.
Warzywa w garnku zalej gorącym bulionem, zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj trochę ostrej papryki, gotuj na małym ogniu 15-20 minut.
Zupę zmiksuj, wlej do niej mleczko kokosowe, gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jeśli szukasz innych pomysłów na zupę pomidorową, zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na zupę pomidorową z dodatkiem jabłka, a także przepis na zupę pomidorową z makaronem z naleśników.
Źródło zdjęcia: canva/Bafometa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: beszamel.se