Smakosze.pl Przepisy Idealne na jesień ciasto marchewkowe. Mamy najlepszy przepis
canva/clubfoto

Idealne na jesień ciasto marchewkowe. Mamy najlepszy przepis

1 października 2022

Ciasto marchewkowe będzie świetnym przysmakiem do popołudniowej herbaty. Pięknie pachnący wypiek z dodatkiem korzennych przypraw jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie go spróbować.

Przyjemnie wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Wystarczy zaledwie kilka prostych produktów, by wyczarować ten niezwykle aromatyczny rarytas. Skusicie się?

Przepis na znakomite ciasto marchewkowe

Do przygotowania deseru przyda się wyłożona papierem do pieczenia tortownica o średnicy 26 cm. Co jeszcze będzie potrzebne? Poniżej znajdziecie pełną listę składników.

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 6 jaj

  • 370 g startej na tarce marchewki

  • 270 g cukru lub słodzika np. erytrytolu

  • 370 ml oleju rzepakowego

  • 390 g mąki pszennej typu 450

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • pół łyżeczki imbiru w proszku

  • pół łyżeczki mielonego kardamonu

  • pół łyżeczki kurkumy w proszku

  • 60-100 g dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych lub migdałów

  • szczypta soli

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g białej czekolady wysokiej jakości

  • 80 ml śmietanki 30%

Jak zrobić pyszne ciasto marchewkowe? Znamy prosty przepis

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy do większej miski, a następnie łączymy ją z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Jaja wbijamy do osobnego naczynia i ubijamy je przy pomocy miksera.

Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy się rozpuści, cienkim strumieniem wprowadzamy olej rzepakowy. Na koniec dodajemy marchewkę startą na średniej wielkości oczkach tarki do jarzyn oraz wcześniej przygotowane sypkie produkty i posiekane orzechy.

Miksujemy do połączenia się składników, po czym przenosimy masę do formy. P ieczemy od 40 do 50 minut, sprawdzając stan ciasta patyczkiem. Gdy wyjmiemy suchy, będzie gotowe. Wypiek studzimy w uchylonym piekarniku. Po około 60 minutach wyjmujemy. Pokrywamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Smacznego.

Jak przygotować polewę do ciasta marchewkowego?

Czekoladę rozdrabniamy i umieszczamy w szklanej misce. Naczynie wstawiamy do garnka z ciepłą wodą i topimy słodycz. Następnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy całość, mieszając. Gdy składniki się połączą, polewę delikatnie studzimy i dekorujemy nią ciasto marchewkowe.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta. Polecamy prostą w przygotowaniu zebrę oraz smakowity sernik Izaura . Z pewnością zachwycą waszych gości.

Ciasto marchewkowe jest znakomite
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy