Idealne na jesień ciasto marchewkowe. Mamy najlepszy przepis
Ciasto marchewkowe będzie świetnym przysmakiem do popołudniowej herbaty. Pięknie pachnący wypiek z dodatkiem korzennych przypraw jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie go spróbować.
Przyjemnie wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Wystarczy zaledwie kilka prostych produktów, by wyczarować ten niezwykle aromatyczny rarytas. Skusicie się?
Przepis na znakomite ciasto marchewkowe
Do przygotowania deseru przyda się wyłożona papierem do pieczenia tortownica o średnicy 26 cm. Co jeszcze będzie potrzebne? Poniżej znajdziecie pełną listę składników.
Składniki na ciasto marchewkowe:
-
6 jaj
-
370 g startej na tarce marchewki
-
270 g cukru lub słodzika np. erytrytolu
-
370 ml oleju rzepakowego
-
390 g mąki pszennej typu 450
-
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu
-
pół łyżeczki imbiru w proszku
-
pół łyżeczki mielonego kardamonu
-
pół łyżeczki kurkumy w proszku
-
60-100 g dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych lub migdałów
-
szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową:
-
200 g białej czekolady wysokiej jakości
-
80 ml śmietanki 30%
Jak zrobić pyszne ciasto marchewkowe? Znamy prosty przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy do większej miski, a następnie łączymy ją z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Jaja wbijamy do osobnego naczynia i ubijamy je przy pomocy miksera.
Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy się rozpuści, cienkim strumieniem wprowadzamy olej rzepakowy. Na koniec dodajemy marchewkę startą na średniej wielkości oczkach tarki do jarzyn oraz wcześniej przygotowane sypkie produkty i posiekane orzechy.
Miksujemy do połączenia się składników, po czym przenosimy masę do formy. P ieczemy od 40 do 50 minut, sprawdzając stan ciasta patyczkiem. Gdy wyjmiemy suchy, będzie gotowe. Wypiek studzimy w uchylonym piekarniku. Po około 60 minutach wyjmujemy. Pokrywamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Smacznego.
Jak przygotować polewę do ciasta marchewkowego?
Czekoladę rozdrabniamy i umieszczamy w szklanej misce. Naczynie wstawiamy do garnka z ciepłą wodą i topimy słodycz. Następnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy całość, mieszając. Gdy składniki się połączą, polewę delikatnie studzimy i dekorujemy nią ciasto marchewkowe.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta. Polecamy prostą w przygotowaniu zebrę oraz smakowity sernik Izaura . Z pewnością zachwycą waszych gości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
-
Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków
-
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia