Smakosze.pl Przepisy Idealne na święta ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch
canva/Solstizia

Idealne na święta ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch

14 grudnia 2021

Delikatny ser o przyjemnym cytronowy posmaku, który wprost rozpływa się w ustach? Tak właśnie smakuje Śnieżny Puch. Dla kontrastu ciasto zawiera warstwę chrupiących herbatników i pyszną kokosową posypkę, które świetnie pasują do przyjemnie owocowej masy. Zróbcie je już dziś i zaskoczcie swoich gości przy kolejnym spotkaniu.

Ciasta bez pieczenia są efektownymi deserami, które nierzadko przyrządzimy w chwilę. Tak jest np. w przypadku tego ciasta krówkowego czy owocowego bloku do złudzenia przypominającego ser żółty . Tym razem prezentujemy wam serowe ciasto Śnieżny Puch, które zachwyci was delikatnością i lekką cytrusową nutą . Spróbujcie koniecznie.

Przepis na ciasto Śnieżny Puch

Składniki:

  • 100 g herbatników

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 2 galaretki cytrynowe

  • pół litra wody

  • pół szklanki cukru pudru

  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru

  • 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Twaróg wyjmujemy z lodówki, by rozgrzał się do temperatury pokojowej. Śmietankę chłodzimy w lodówce. Zagotowujemy wodę i odstawiamy ją z ognia. Następnie rozpuszczamy w niej galaretki i całkowicie studzimy płyn.

By proces ten przyspieszyć, można włożyć garnek do większego naczynia z zimną wodą. Formę o wymiarach 24 × 24 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy herbatniki.

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie wrzucamy 1/3 ilości sera i miksujemy, aż się połączą. Powtarzamy zabieg z pozostałymi dwiema porcjami produktu. Do masy wlewamy galaretki i łączymy, miksując na minimalnych obrotach miksera.

Zawartość miski wykładamy na herbatniki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewamy przez chwilę, aż nieco się zrumienią. Wykładamy na wierzch deseru i wstawiamy go do lodówki na całą noc.

Wiórki kokosowe
Zrumienione wiórki kokosowe pięknie ozdobią deser

Źródło zdjęcia: canva/KarinaUrmantseva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy