Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie spowodowała wzdęć?

Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie spowodowała wzdęć?

Projekt bez tytułu - 2021-12-14T212938.288
canva/Kaycco

Wigilijny bigos kojarzy wam się z przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego? Dodajcie do kapusty kminku, a zapomnicie o tym problemie. Przyprawa nada daniu cudownego aromatu i sprawi, że jedzenie będzie przyjemnością. Kapusta jest składnikiem wielu tradycyjnych dań świątecznych takich jak pierogi czy kulebiak. Część z nas po jej spożyciu doświadcza jednak nieprzyjemnych reakcji organizmu. Warto wprowadzić pewne modyfikacje w przygotowaniu potraw zawierających kapustę, by zminimalizować ryzyko kłopotów.

Jak uniknąć przykrych konsekwencji jedzenia kapusty?

Przede wszystkim warto ją przygotować na jak najmniejszej ilości tłuszczu. On również powoduje, że danie staje się ciężkostrawne. Dodawaj go jak najmniej i zadbaj o to, by był roślinnego pochodzenia.

Zrezygnuj też z zasmażki. Masło i przypalana mąka nie tylko nie są zdrowe, ale zwiększają szansę na to, że danie "siądzie" nam na żołądku. Sekretem smaku dań zawsze powinny być przyprawy. Tłuszcz nie może dominować.

Co dodać do kapusty by była lekka i smaczna?

Odpowiednie doprawienie jedzenia jest podstawą smacznej kuchni. Kapuście smaku nadadzą przede wszystkim zioła. Najważniejszy wśród nich będzie kminek, który słynie ze zdolności hamowania powstawania gazów.

Wzdymające właściwości kapusty zmniejszą też majeranek, anyż, oregano, liście laurowe czy cząber. Do bigosu dodać możemy też kilka goździków lub odrobinę imbiru. Wybór dodatków, które wspomogą trawienie i podkręcają smak, jest zatem duży. Pozostaje dostosować ich ilość do swoich upodobań i cieszyć się wigilią.

Po pomysły na smaczne wyroby z dodatkiem wymienionych wcześniej przypraw zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. pyszny przepis na herbatę z dodatkiem goździków i imbiru oraz recepturę na syrop z tego korzenia.

Kminek
Kminek niweluje wzdęcia i dodaje smaku potrawom z kapusty

Źródło zdjęcia: canva/bdspn

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: styl.interia

Zapraszamy na nasz Instagram