Smakosze.pl
Ciasto krówkowe

canva/Arx0nt

Ciasto bez pieczenia w 10 minut - krówkowy deser zachwyca smakiem

21 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasta bez pieczenia cieszą się popularnością. Nic dziwnego skoro często jesteśmy w stanie przyrządzić je bardzo szybko, a smakują obłędnie. Ciasto, które wam proponujemy, przekładane będzie delikatną masą na bazie serka mascarpone i śmietanki, którą uzupełnimy pysznym kremem krówkowym. Nikt się nie oprze tak wspaniałemu połączeniu smaków

Nie każdemu pieczenie ciast przychodzi z łatwością. Ratunkiem dla takich osób są przepisy na desery bez pieczenia. Po cudownych smakołykach proponowanych przez Jakuba Kuronia czy siostrę Anastazję przyszedł czas na recepturę na ciasto krówkowe. Masa, którą przełożymy herbatniki, zawiera śmietankę i mascarpone. Będzie zatem delikatna i kremowa. Ciasto szybko zniknie, bo jest po prostu pyszne.

Burak

Jak gotować buraki, aby zachowały idealny kolor?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ekspresowe ciasto krówkowe bez pieczenia

Składniki:

  • 370 g herbatników kakaowych

  • 400 g masy krówkowej

  • 250 g serka mascarpone

  • 500 ml śmietany 36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • plastry banana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją, stopniowo dodając najpierw cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dno blachy o wymiarach 20 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy warstwę herbatników.

Smarujemy je masą krówkową w takiej ilości, by w opakowaniu pozostało około 3 łyżek. Warstwę kremu przykrywamy drugą porcją herbatników, następnie nakładamy połowę śmietany i mascarpone.

Na niej układamy banany, jeśli ich używamy. Przykrywamy je kolejną porcję ciastek. Pozostały krem śmietanowy łączymy z odłożoną wcześniej masą krówkową i rozprowadzamy na powierzchni ciasta.

Wierzch posypujemy startą czekoladą. Możemy też użyć płatków migdałów lub zmielonych orzechów laskowych czy włoskich. Wstawiamy do lodówki, by masa stężała. Smacznego.

Ciasto przekładane

Ciasta przekładane są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dogarow

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >