Smakosze.pl Przepisy Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze, perfekcyjne proporcje
TRICOLORS/East News, canva/Qwart

Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze, perfekcyjne proporcje

4 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak zrobić idealne naleśniki? Magda Gessler zdradziła swój patent na doskonałe ciasto, najważniejsze są składniki i odpowiednie proporcje. Naleśniki to pomysł na pyszny obiad na słodko dla całej rodziny, podamy je z ulubionymi dodatkami.

W jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego Masterchef, Magda Gessler pokazała uczestnikom, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki. Ciasto ma idealną konsystencję, nie jest ani za rzadkie, ani za gęste, a naleśniki wychodzą rewelacyjnie.

Jurorka stwierdziła również, że wiele osób robi naleśniki "na oko", przez co ciasto nie zawsze jest idealne. Naleśniki musimy przygotowywać według ściśle określonych proporcji, wtedy będą cienkie i niezwykle delikatne. Gessler do naleśników nie dodaje wody gazowanej, dodaje natomiast zimą wodę i to pod sam koniec przygotowywania masy.

Naleśniki możemy podać z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą gorąco polecam domowe dżemy i konfitury, latem natomiast owoce sezonowe. Naleśniki z owocami i przetworami możemy połączyć również z serkiem waniliowym lub twarogiem, w ten sposób stworzymy wyśmienity obiad na słodko.

Magda Gessler zdradziła najlepsze proporcje na idealne naleśniki

Składniki:

  • czubata szklanka mąki

  • szklanka mleka

  • szczypta cukru

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej

  • zimna woda

  • 50 g roztopionego masła klarowanego

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić najsmaczniejsze, delikatne i cienkie naleśniki?

Przesianą mąkę wsyp do miski, wlej mleko, dodaj cukier, jajka i rózgą kuchenną wymieszaj wszystkie składniki, żeby nie było grudek. Następnie stopniowo dolewaj zimną wodę, stale mieszając, żeby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.

Gdy ciasto jest już przygotowane, dodaj roztopione masło klarowane i ponownie wymieszaj. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite kopytka przepisu Magdy Gessler . Jeśli szukasz pomysłu na pierwsze danie- tu poznasz przepis Gessler na aromatyczny rosół bez zbędnych dodatków.

Naleśniki
canva/baibaz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przeAmbitniPL na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy