Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze, perfekcyjne proporcje
Jak zrobić idealne naleśniki? Magda Gessler zdradziła swój patent na doskonałe ciasto, najważniejsze są składniki i odpowiednie proporcje. Naleśniki to pomysł na pyszny obiad na słodko dla całej rodziny, podamy je z ulubionymi dodatkami.
W jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego Masterchef, Magda Gessler pokazała uczestnikom, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki. Ciasto ma idealną konsystencję, nie jest ani za rzadkie, ani za gęste, a naleśniki wychodzą rewelacyjnie.
Jurorka stwierdziła również, że wiele osób robi naleśniki "na oko", przez co ciasto nie zawsze jest idealne. Naleśniki musimy przygotowywać według ściśle określonych proporcji, wtedy będą cienkie i niezwykle delikatne. Gessler do naleśników nie dodaje wody gazowanej, dodaje natomiast zimą wodę i to pod sam koniec przygotowywania masy.
Naleśniki możemy podać z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą gorąco polecam domowe dżemy i konfitury, latem natomiast owoce sezonowe. Naleśniki z owocami i przetworami możemy połączyć również z serkiem waniliowym lub twarogiem, w ten sposób stworzymy wyśmienity obiad na słodko.
Magda Gessler zdradziła najlepsze proporcje na idealne naleśniki
Składniki:
-
czubata szklanka mąki
-
szklanka mleka
-
szczypta cukru
-
3 jajka w temperaturze pokojowej
-
zimna woda
-
50 g roztopionego masła klarowanego
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić najsmaczniejsze, delikatne i cienkie naleśniki?
Przesianą mąkę wsyp do miski, wlej mleko, dodaj cukier, jajka i rózgą kuchenną wymieszaj wszystkie składniki, żeby nie było grudek. Następnie stopniowo dolewaj zimną wodę, stale mieszając, żeby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
Gdy ciasto jest już przygotowane, dodaj roztopione masło klarowane i ponownie wymieszaj. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite kopytka przepisu Magdy Gessler . Jeśli szukasz pomysłu na pierwsze danie- tu poznasz przepis Gessler na aromatyczny rosół bez zbędnych dodatków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Żadna śmietana. Zupa ogórkowa wyjdzie jeszcze lepsza, gdy wlejesz inny produkt
-
Nowa wersja syropu z cebuli. Wzbogacony o 1 dodatek jest jeszcze doskonalszy
-
Jaka jest najzdrowsza odmiana dyni? Jedną warto jeść niemal codziennie
Źródło: przeAmbitniPL na YouTube