Jaka jest najzdrowsza odmiana dyni? Jedną warto jeść niemal codziennie
Jesień jest porą roku, w której w pełni trwa sezon na dynię. W sklepach można dostać wiele jej odmian, skąd zatem mamy wiedzieć, którą najlepiej wybrać? Postaw na ogniście pomarańczową dynię hokkaido. Poza pięknym wyglądem i szerokim zastosowaniem, ma szereg właściwości zdrowotnych.
Odmiana hokkaido jest jednym z najmniejszych gatunków dyni. Łatwo można ją poznać po intensywnej żółtopomarańczowej barwie i niewielkich, jak na dynię, rozmiarach. Skórka tej dyni jest w pełni jadalna, co czyni tę odmianę wyjątkową.
Dlaczego warto jeść dynię hokkaido
W skórce dyni znajduje się najwięcej składników odżywczych. Te odmiany, których skórkę należy usunąć przed spożyciem, są wiec mniej korzystne niż w pełni jadalna hokkaido. Niezwykła kulinarna uniwersalność tego warzywa również przemawia za nią na plus.
Hokkaido jest jedną z najzdrowszych odmian dyni. Zawiera w sobie wiele witamin i minerałów. Ponadto ma działanie wspomagające leczenie w chorobach nerek i układu krążenia. W dodatku skutecznie odtruwa nasz organizm. Tę dynię warto wprowadzić do jadłospisu.
Dynia hokkaido swoją piękną pomarańczową barwę zawdzięcza wysokiej zawartości karotenu. Pod tym względem przebija nawet popularną marchewkę. Karoten zawarty w dyni ma niebagatelny wpływ na poprawne działanie naszego wzroku.
Dynia hokkaido jest zdrowa i pyszna
Dynia hokkaido jest prawdziwym superbohaterem w świecie warzyw. Wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy. Gorąca zupa z dyni hokkaido jest niezastąpiona w czasie choroby czy przeziębienia.
Dynia ta ma dobry wpływ na działanie naszego układu pokarmowego. Zawarty w niej błonnik wzmaga poczucie sytości oraz przeciwdziała zaparciom. Frytki z dyni są prostą i zdrową przekąską, którą warto zastąpić niezdrowe odpowiedniki.
Nawet pestki dyni hokkaido wręcz pękają od dobroczynnych właściwości. Z uwagi na zawarotść cynku i letycyny, wspierają pracę mózgu. Ponadto zawierają m. in. potas, wapń i cynk. Uprażone pestki z dyni uświetnią sałatkę lub zupę krem. Z dynią przygotujesz pyszną szarlotkę. Dynia w occie to kolejny pomysł na to warzywo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jesienny pieczony kurczak z jabłkami i cebulą. Prosty przepis na niedrogi obiad
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. Przepis na deser podbija Internet