Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jaka jest najzdrowsza odmiana dyni? Jedną warto jeść niemal codziennie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.10.2022 17:06

Jaka jest najzdrowsza odmiana dyni? Jedną warto jeść niemal codziennie

Projekt bez tytułu (22)
Canva /PublicDomainPictures z Pixabay

Jesień jest porą roku, w której w pełni trwa sezon na dynię. W sklepach można dostać wiele jej odmian, skąd zatem mamy wiedzieć, którą najlepiej wybrać? Postaw na ogniście pomarańczową dynię hokkaido. Poza pięknym wyglądem i szerokim zastosowaniem, ma szereg właściwości zdrowotnych.

Odmiana hokkaido jest jednym z najmniejszych gatunków dyni. Łatwo można ją poznać po intensywnej żółtopomarańczowej barwie i niewielkich, jak na dynię, rozmiarach. Skórka tej dyni jest w pełni jadalna, co czyni tę odmianę wyjątkową.

Dlaczego warto jeść dynię hokkaido

W skórce dyni znajduje się najwięcej składników odżywczych. Te odmiany, których skórkę należy usunąć przed spożyciem, są wiec mniej korzystne niż w pełni jadalna hokkaido. Niezwykła kulinarna uniwersalność tego warzywa również przemawia za nią na plus.

Hokkaido jest jedną z najzdrowszych odmian dyni. Zawiera w sobie wiele witamin i minerałów. Ponadto ma działanie wspomagające leczenie w chorobach nerek i układu krążenia. W dodatku skutecznie odtruwa nasz organizm. Tę dynię warto wprowadzić do jadłospisu.

Dynia hokkaido swoją piękną pomarańczową barwę zawdzięcza wysokiej zawartości karotenu. Pod tym względem przebija nawet popularną marchewkę. Karoten zawarty w dyni ma niebagatelny wpływ na poprawne działanie naszego wzroku.

Dynia hokkaido jest zdrowa i pyszna

Dynia hokkaido jest prawdziwym superbohaterem w świecie warzyw. Wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy. Gorąca zupa z dyni hokkaido jest niezastąpiona w czasie choroby czy przeziębienia.

Dynia ta ma dobry wpływ na działanie naszego układu pokarmowego. Zawarty w niej błonnik wzmaga poczucie sytości oraz przeciwdziała zaparciom. Frytki z dyni są prostą i zdrową przekąską, którą warto zastąpić niezdrowe odpowiedniki.

Nawet pestki dyni hokkaido wręcz pękają od dobroczynnych właściwości. Z uwagi na zawarotść cynku i letycyny, wspierają pracę mózgu. Ponadto zawierają m. in. potas, wapń i cynk. Uprażone pestki z dyni uświetnią sałatkę lub zupę krem. Z dynią przygotujesz pyszną szarlotkę. Dynia w occie to kolejny pomysł na to warzywo.

Canva / AmalliaEka
Canva / AmalliaEka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: