Żadna śmietana. Zupa ogórkowa wyjdzie jeszcze lepsza, gdy wlejesz inny produkt
Zupa ogórkowa wiedzie prym wśród innych polskich zup i jest potrawą powszechnie lubianą. Aby nasza zupa nabrała niezwykłego smaku, a przy tym była mnie kaloryczna, możemy zabielić ją mlekiem. Ten niespotykany zabieg nada zupie niezwykle interesującego smaku.
Zupa ogórkowa zabielana mlekiem to niecodzienne, ale niezwykle trafione połączenie. Aby uniknąć zwarzenia mleka, należy przed wlaniem do garnka je zahartować. Jeśli wymieszamy mleko z łyżką mąki ziemniaczanej, zupa zyska dodatkowo na gęstości.
Przepis na niezwykła zupę ogórkową
Składniki:
1/2 kg żeberek wieprzowych
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 kg ogórków kiszonych
5-6 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
szklanka mleka
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pyszna zupę ogórkową z mlekiem
Mięso na zupę ogórkową umyj i włóż do dużego garnka. Zalej je 2 litrami wody i zagotuj. Po zagotowaniu usuń z garnka szarą pianę a następnie gotuj wywar na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pozostaw garnek na kuchence na kolejne pół godziny.
W międzyczasie przygotuj warzywa na zupę ogórkową. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa korzeniowe umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Ogórki kiszone obierz, odkrój z nich końcówki a następnie te warzywa również zetrzyj, zachowując pozostały po tarciu sok.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż na niej starte warzywa korzeniowe na zupę ogórkową, a w następnej kolejności osobno podsmaż ogórki. Odłóż warzywa na bok
Po wymaganym czasie gotowania z wywaru na zupę ogórkowa usuń mięso i pozostaw je do ostygnięcia. Do garnka dodaj marchewkę z pietruszką, a po ok. 5 minutach gotowania ich, włóż także ziemniaki. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj tarte kiszone ogórki.
Całość dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaj soku z ogórków dla zwiększenia kwaśności zupy ogórkowej. W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej, po czym dobrze rozrobioną zawiesinę wlewaj powoli do gotującej się zupy. Potrzymaj na ogniu do momentu zagęszczenia, cały czas mieszając. Gotową zupę podawaj z mięsem z żeberek. Wypróbuj rewelacyjny przepis na domową pomidorówkę. Recepturę na pyszną jesienną zupę znajdziesz tutaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba dodawać jajko do ciasta na pierogi? Do wyboru masz 3 opcje
Puszyste kluski ziemniaczane. Proste, pyszne, doskonałe nie tylko do mięs
Ryż zapiekany z jabłkami. Lekki, wyśmienity posiłek dla całej rodziny