Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna śmietana. Zupa ogórkowa wyjdzie jeszcze lepsza, gdy wlejesz inny produkt
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.10.2022 18:39

Żadna śmietana. Zupa ogórkowa wyjdzie jeszcze lepsza, gdy wlejesz inny produkt

zupa ogórkowa
Canva / Waldemar Pietrzak

Zupa ogórkowa wiedzie prym wśród innych polskich zup i jest potrawą powszechnie lubianą. Aby nasza zupa nabrała niezwykłego smaku, a przy tym była mnie kaloryczna, możemy zabielić ją mlekiem. Ten niespotykany zabieg nada zupie niezwykle interesującego smaku.

Zupa ogórkowa zabielana mlekiem to niecodzienne, ale niezwykle trafione połączenie. Aby uniknąć zwarzenia mleka, należy przed wlaniem do garnka je zahartować. Jeśli wymieszamy mleko z łyżką mąki ziemniaczanej, zupa zyska dodatkowo na gęstości.

Przepis na niezwykła zupę ogórkową

Składniki:

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych

  • 2 duże marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • 1/2 kg ogórków kiszonych

  • 5-6 średnich ziemniaków

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • szklanka mleka

  • 1 łyżka masła

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pyszna zupę ogórkową z mlekiem

Mięso na zupę ogórkową umyj i włóż do dużego garnka. Zalej je 2 litrami wody i zagotuj. Po zagotowaniu usuń z garnka szarą pianę a następnie gotuj wywar na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pozostaw garnek na kuchence na kolejne pół godziny.

W międzyczasie przygotuj warzywa na zupę ogórkową. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa korzeniowe umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Ogórki kiszone obierz, odkrój z nich końcówki a następnie te warzywa również zetrzyj, zachowując pozostały po tarciu sok.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż na niej starte warzywa korzeniowe na zupę ogórkową, a w następnej kolejności osobno podsmaż ogórki. Odłóż warzywa na bok

Po wymaganym czasie gotowania z wywaru na zupę ogórkowa usuń mięso i pozostaw je do ostygnięcia. Do garnka dodaj marchewkę z pietruszką, a po ok. 5 minutach gotowania ich, włóż także ziemniaki. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj tarte kiszone ogórki.

Całość dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaj soku z ogórków dla zwiększenia kwaśności zupy ogórkowej. W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej, po czym dobrze rozrobioną zawiesinę wlewaj powoli do gotującej się zupy. Potrzymaj na ogniu do momentu zagęszczenia, cały czas mieszając. Gotową zupę podawaj z mięsem z żeberek. Wypróbuj rewelacyjny przepis na domową pomidorówkę. Recepturę na pyszną jesienną zupę znajdziesz tutaj.

Canva / crewcut
Canva / crewcut

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: