Smakosze.pl Przepisy Idealne śledzie zrobisz nawet w ostatniej chwili. Mamy przepis dla zapominalskich
Canva / lisaaMC

Idealne śledzie zrobisz nawet w ostatniej chwili. Mamy przepis dla zapominalskich

24 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

W przedświątecznym rozgardiaszu łatwo o czymś zapomnieć. Dla tych, którzy przegapili moment przyrządzenia świątecznego klasyka mamy przepis na ekspresowe śledzie w oleju. Proste przygotowanie idzie w parze z rewelacyjnym smakiem.

Nasz przepis na ekspresowe śledzie w oleju wymaga zaledwie kilku prostych składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzenia dania do minimum, przygotuj je z filetów matiasa. Ta ryba wymaga dużo krótszego czasu namaczania, niż zwykły śledź.

Niezawodny przepis na ekspresowe śledzie w oleju

Składniki:

  • 6-8 filetów z matiasa

  • sok z połowy cytryny

  • 1 niewielka cebula

  • 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego

  • szczypta cukru

  • pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

Prosty przepis na ekspresowe śledzie w oleju krok po kroku

Rybę do przepisu na ekspresowe śledzie w oleju namocz w wodzie . Kąpiel powinna trwać ok. 1-2 godzin, w zależności od stopnia zasolenia matiasów . Uważaj jedna, aby zbytnio nie wypłukać smaku z filetów .

Namoczone śledzie przełóż do dużej miski . Mięso skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny . Odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 60 minut .

W międzyczasie przygotuj sos według przepisu na ekspresowe śledzie w oleju . Cebulę posiekaj w drobną kostkę . Dodaj do niej odrobinę cukru, sól i pieprz do smaku, a także 3/4 części posiekanego szczypiorku . Całość wymieszaj i odstaw na bok .

Namoczone w soku z cytryny śledzie wyjmij z lodówki i pokrój w mniejsze kawałki . Przyprawioną cebulę połącz w osobnym naczyniu z olejem . Powstałym sosem zalej pokrojone filety śledziowe i całość dokładnie wymieszaj .

Po kilkunastu minutach sprawdź smak dania, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem . Kawałki ryby z przepisu na ekspresowe śledzie w oleju wyłóż na półmisek razem z cebulowym sosem . Na końcu udekoruj wierzch resztą posiekanego szczypiorku . Koniecznie dowiedz się, jak rozpoznać w sklepie śledzie najwyższej jakości . Niebanalny jesienny dodatek sprawia, że ryba smakuje wręcz wyjątkowo .

Canva / bulentumut
Canva / bulentumut

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy