Idealne śledzie zrobisz nawet w ostatniej chwili. Mamy przepis dla zapominalskich
W przedświątecznym rozgardiaszu łatwo o czymś zapomnieć. Dla tych, którzy przegapili moment przyrządzenia świątecznego klasyka mamy przepis na ekspresowe śledzie w oleju. Proste przygotowanie idzie w parze z rewelacyjnym smakiem.
Nasz przepis na ekspresowe śledzie w oleju wymaga zaledwie kilku prostych składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzenia dania do minimum, przygotuj je z filetów matiasa. Ta ryba wymaga dużo krótszego czasu namaczania, niż zwykły śledź.
Niezawodny przepis na ekspresowe śledzie w oleju
Składniki:
-
6-8 filetów z matiasa
-
sok z połowy cytryny
-
1 niewielka cebula
-
1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego
-
szczypta cukru
-
pęczek szczypiorku
-
sól i pieprz do smaku
Prosty przepis na ekspresowe śledzie w oleju krok po kroku
Rybę do przepisu na ekspresowe śledzie w oleju namocz w wodzie . Kąpiel powinna trwać ok. 1-2 godzin, w zależności od stopnia zasolenia matiasów . Uważaj jedna, aby zbytnio nie wypłukać smaku z filetów .
Namoczone śledzie przełóż do dużej miski . Mięso skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny . Odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 60 minut .
W międzyczasie przygotuj sos według przepisu na ekspresowe śledzie w oleju . Cebulę posiekaj w drobną kostkę . Dodaj do niej odrobinę cukru, sól i pieprz do smaku, a także 3/4 części posiekanego szczypiorku . Całość wymieszaj i odstaw na bok .
Namoczone w soku z cytryny śledzie wyjmij z lodówki i pokrój w mniejsze kawałki . Przyprawioną cebulę połącz w osobnym naczyniu z olejem . Powstałym sosem zalej pokrojone filety śledziowe i całość dokładnie wymieszaj .
Po kilkunastu minutach sprawdź smak dania, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem . Kawałki ryby z przepisu na ekspresowe śledzie w oleju wyłóż na półmisek razem z cebulowym sosem . Na końcu udekoruj wierzch resztą posiekanego szczypiorku . Koniecznie dowiedz się, jak rozpoznać w sklepie śledzie najwyższej jakości . Niebanalny jesienny dodatek sprawia, że ryba smakuje wręcz wyjątkowo .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt
-
Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama