Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza
Monika Dec
Monika Dec 24.12.2022 13:21

Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza

bułeczki

Święta Bożego Narodzenia są czasem, w którym staramy się zaskakiwać naszych bliskich wyjątkowymi potrawami. Jedną z niezwykłych propozycji mogą być oryginalne Bułeczki Pani Mikołajowej. Z pewnością takich rarytasów nie znajdziecie w piekarniach.

Chrupiące bułeczki prosto z pieca na pewno umilą niejedno świąteczne spotkanie. Tym bardziej, że skrywają w sobie niezwykle aromatyczne wnętrze. Wypróbujesz je raz i zapewne na stale zagoszczą w Twoim menu. W końcu nie ma bardziej świątecznego smakołyku prosto z domowej piekarni! Poniżej zdradzamy przepis!

Przepis na świąteczne bułeczki pani Mikołajowej

Ciasto : 

  • 450 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • 7 g suchych/14 g świeżych drożdży

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 jajko

  • 100 g masła

Nadzienie:

  • 100 g masła

  • skórka z 3 cytryn

  • 90 g brązowego cukru

Syrop:

  • 50 g cukru

  • 30 ml wody

  • 1/4 cytryny

Sposób wykonania

Mąkę wymieszaj z cukrem, drożdżami i solą. (jeśli używasz drożdży świeżych, zrób wcześniej zaczyn).  Dodaj mleko, śmietanę i jajko. Wyrabiaj aż ciasto będzie stosunkowo gładkie. Zacznij dodawać masło,  kawałek po kawałku. Wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i całkowicie gładkie. Miskę z  ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 2h, aż ciasto podwoi objętość. 

W garnku (najlepiej z białym lub srebrnym dnem) na średnim ogniu rozpuścić masło, co jakiś czas  mieszając, aż masło lekko zmieni kolor i pojawią się brązowe plamki. Po tym czasie masło od razu przelać do miseczki, dodać do niego cukier oraz skórkę z cytryn i pomarańczy. Wszystko razem wymieszaj. 

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na ok. 50x40cm i rozsmaruj na nim nadzienie. Podnosząc dłuższy bok  (od strony, gdzie nie ma nadzienia) nałóż go do 2/3 szerokości. Następnie zrób to samo z drugiej strony - przykładowy filmik ze składaniem znajdziesz tutaj.

Tak złożone ciasto lekko rozwałkuj równolegle do dłuższego boku. Ciasto pokrój na 16 pasków. Każdy  pasek natnij tak, by powstały trzy paseczki (tak jak w filmie) a następnie zapleć nich warkocz, zawiń rulon  i włóż do formy na muffiny. Po zawinięciu wszystkich bułeczek, przykryj je ściereczką i odstaw do  wyrośnięcia na ok. godzinę.  

Nastaw piekarnik na 150 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru. 

W małym garnku zagotuj wodę z cukrem i cytryną aż lekko zgęstnieje. Po wyjęciu bułek z piekarnika posmaruj je syropem cukrowym i posyp suszonymi płatkami chabrów. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na wyjątkowe wypieki m.in. sernik autorstwa Roberta Makłowicza oraz ekspresowy makowiec japoński.

bułeczki

Tagi: Słodycze