Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza
Święta Bożego Narodzenia są czasem, w którym staramy się zaskakiwać naszych bliskich wyjątkowymi potrawami. Jedną z niezwykłych propozycji mogą być oryginalne Bułeczki Pani Mikołajowej. Z pewnością takich rarytasów nie znajdziecie w piekarniach.
Chrupiące bułeczki prosto z pieca na pewno umilą niejedno świąteczne spotkanie. Tym bardziej, że skrywają w sobie niezwykle aromatyczne wnętrze. Wypróbujesz je raz i zapewne na stale zagoszczą w Twoim menu. W końcu nie ma bardziej świątecznego smakołyku prosto z domowej piekarni! Poniżej zdradzamy przepis!
Przepis na świąteczne bułeczki pani Mikołajowej
Ciasto :
450 g mąki pszennej
50 g cukru
7 g suchych/14 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
100 g masła
Nadzienie:
100 g masła
skórka z 3 cytryn
90 g brązowego cukru
Syrop:
50 g cukru
30 ml wody
1/4 cytryny
Sposób wykonania
Mąkę wymieszaj z cukrem, drożdżami i solą. (jeśli używasz drożdży świeżych, zrób wcześniej zaczyn). Dodaj mleko, śmietanę i jajko. Wyrabiaj aż ciasto będzie stosunkowo gładkie. Zacznij dodawać masło, kawałek po kawałku. Wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i całkowicie gładkie. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 2h, aż ciasto podwoi objętość.
W garnku (najlepiej z białym lub srebrnym dnem) na średnim ogniu rozpuścić masło, co jakiś czas mieszając, aż masło lekko zmieni kolor i pojawią się brązowe plamki. Po tym czasie masło od razu przelać do miseczki, dodać do niego cukier oraz skórkę z cytryn i pomarańczy. Wszystko razem wymieszaj.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na ok. 50x40cm i rozsmaruj na nim nadzienie. Podnosząc dłuższy bok (od strony, gdzie nie ma nadzienia) nałóż go do 2/3 szerokości. Następnie zrób to samo z drugiej strony - przykładowy filmik ze składaniem znajdziesz tutaj.
Tak złożone ciasto lekko rozwałkuj równolegle do dłuższego boku. Ciasto pokrój na 16 pasków. Każdy pasek natnij tak, by powstały trzy paseczki (tak jak w filmie) a następnie zapleć nich warkocz, zawiń rulon i włóż do formy na muffiny. Po zawinięciu wszystkich bułeczek, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Nastaw piekarnik na 150 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
W małym garnku zagotuj wodę z cukrem i cytryną aż lekko zgęstnieje. Po wyjęciu bułek z piekarnika posmaruj je syropem cukrowym i posyp suszonymi płatkami chabrów. Smacznego!
Polecamy również inne przepisy na wyjątkowe wypieki m.in. sernik autorstwa Roberta Makłowicza oraz ekspresowy makowiec japoński.