Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.12.2022 14:34

Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt

ekspresowa ryba po grecku bez ryby
Canva / Dar1930

Ekspresowa ryba po grecku bez ryby stanowi doskonałą bezmięsną wersją popularnej wigilijnej potrawy. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Rolę mięsa przejmują w tym wypadku soczyste kotlety sojowe. Sprawdź jakie to pyszne.

Ekspresową rybę po grecku bez ryby najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Optymalny smak ta potrawa osiąga po 1-2 dniach w lodówce. W tym czasie wszystkie smaki mają szansę dobrze się przegryźć, a kotlety nasiąknąć smakowitym sosem. To danie pokochają nawet miłośnicy mięsa.

Przepis na ekspresową rybę po grecku bez ryby

Składniki:

  • ok. 15 kotletów sojowych

  • 3 szklanki wody

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  • mąka do obtaczania

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 5 średniej wielkości marchewek

  • 1 nieduży korzeń selera

  • 1 duża pietruszka

  • 3/4 szklanki koncentratu pomidorowego

  • 1 1/2 szklanki passaty

  • 3/4 szklanki wody

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/4 szklanki octu

  • 1 cebula

  • 7-8 liści laurowych

  • 12-15 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Jak przyrządzić niezwykłą ekspresową rybę po grecku bez ryby?

Kotlety sojowe do ekspresowej ryby po grecku bez ryby ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy będą już miękkie, odsącz je z płynu za pomocą durszlaka. Kotlety odstaw do ostygnięcia.

Warzywa korzeniowe do ekspresowej ryby po grecku bez ryby obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Całość wrzuć do garnka z dodatkiem oleju.

Do warzyw dodaj przyprawy i podsmażaj wszystko przez kilka minut. Następnie garnek przykryj i duś jego zawartość przez 10-15 minut na niewielkiej mocy palnika. Po upływie tego czasu do warzyw dodaj wodę, koncentrat, passatę oraz cukier. Po kolejnych 5 minutach duszenia dolej do garnka również ocet i wszystko razem zagotuj.

Ostudzone kotlety sojowe do ekspresowej ryby po grecku bez ryby skrop sosem sojowym i obtocz je w mące. W dużym naczyniu nakładaj naprzemiennie warstwy sosu i kotletów tak, aby warzywa znalazły się zarówno na spodzie jak i na wierzchu potrawy. Zadbaj, aby wszystkie kotlety były starannie pokryte sosem.

Naczynie z ekspresową rybą po grecku bez ryby przykryj folią i wstaw do lodówki. Danie gotowe jest do podania po 24-48 godzinach. Rybę bez ryby możesz serwować zarówno na zimno, jak i po uprzednim podgrzaniu w piekarniku. Pieczona ryba po grecku to lekka i pyszna potrawa. Aromatyczny dodatek nada klasycznego daniu zupełnie nowego wymiaru.

Canva / AlexRodavlas
Canva / AlexRodavlas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: