Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt
Ekspresowa ryba po grecku bez ryby stanowi doskonałą bezmięsną wersją popularnej wigilijnej potrawy. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Rolę mięsa przejmują w tym wypadku soczyste kotlety sojowe. Sprawdź jakie to pyszne.
Ekspresową rybę po grecku bez ryby najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Optymalny smak ta potrawa osiąga po 1-2 dniach w lodówce. W tym czasie wszystkie smaki mają szansę dobrze się przegryźć, a kotlety nasiąknąć smakowitym sosem. To danie pokochają nawet miłośnicy mięsa.
Przepis na ekspresową rybę po grecku bez ryby
Składniki:
ok. 15 kotletów sojowych
3 szklanki wody
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Składniki na sos:
5 średniej wielkości marchewek
1 nieduży korzeń selera
1 duża pietruszka
3/4 szklanki koncentratu pomidorowego
1 1/2 szklanki passaty
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki octu
1 cebula
7-8 liści laurowych
12-15 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Jak przyrządzić niezwykłą ekspresową rybę po grecku bez ryby?
Kotlety sojowe do ekspresowej ryby po grecku bez ryby ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy będą już miękkie, odsącz je z płynu za pomocą durszlaka. Kotlety odstaw do ostygnięcia.
Warzywa korzeniowe do ekspresowej ryby po grecku bez ryby obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Całość wrzuć do garnka z dodatkiem oleju.
Do warzyw dodaj przyprawy i podsmażaj wszystko przez kilka minut. Następnie garnek przykryj i duś jego zawartość przez 10-15 minut na niewielkiej mocy palnika. Po upływie tego czasu do warzyw dodaj wodę, koncentrat, passatę oraz cukier. Po kolejnych 5 minutach duszenia dolej do garnka również ocet i wszystko razem zagotuj.
Ostudzone kotlety sojowe do ekspresowej ryby po grecku bez ryby skrop sosem sojowym i obtocz je w mące. W dużym naczyniu nakładaj naprzemiennie warstwy sosu i kotletów tak, aby warzywa znalazły się zarówno na spodzie jak i na wierzchu potrawy. Zadbaj, aby wszystkie kotlety były starannie pokryte sosem.
Naczynie z ekspresową rybą po grecku bez ryby przykryj folią i wstaw do lodówki. Danie gotowe jest do podania po 24-48 godzinach. Rybę bez ryby możesz serwować zarówno na zimno, jak i po uprzednim podgrzaniu w piekarniku. Pieczona ryba po grecku to lekka i pyszna potrawa. Aromatyczny dodatek nada klasycznego daniu zupełnie nowego wymiaru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o strucli. Makowa szarlotka bez pieczenia wprawi w zachwyt wszystkich gości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama