Smakosze.pl Przepisy Idealnie soczysta pierś z kurczaka w prostej marynacie na bazie miodu
canva/Creative_Improv

Idealnie soczysta pierś z kurczaka w prostej marynacie na bazie miodu

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobrze przyrządzona pierś z kurczaka potrafi być wyjątkowo soczysta i rozpływająca się w ustach. Poniżej pokazujemy przepis na marynowaną w miodzie i sosie sojowym pierś z kurczaka, która zachwyca aromatem oraz delikatnością. Idealnie pasuje do niej mieszanka mrożonych warzyw azjatyckich i ryż.

Kurczak jedzony jest przez nas wyjątkowo często, dlatego przyrządzanie go cały czas w taki sam sposób może szybko doprowadzić do znudzenia. Prezentowana przez nas dzisiaj propozycja na pierś z kurczaka pozwoli wprowadzić duży powiew świeżości do twojego codziennego jadłospisu.

W przypadku marynowania mięs najważniejszy jest odpowiednio długi czas, podczas którego mięso zanurzone jest w marynacie. Najlepiej pozostawić je w niej na 24 czy nawet 48 godzin - dla codziennego użytku jedna noc w zupełności wystarcza.

Przepis na kurczaka w miodowej marynacie

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka oleju sezamowego

  • pieprz

  • sól

  • pół łyżeczki curry

  • olej roślinny

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • 4 łyżeczki wody

Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek, ścięgien oraz ewentualnych pozostałości kości. Następnie przekrój filet na 4 równe kotlety. Umieść je w szklanej misce. Do osobnej miseczki wsyp wszystkie przyprawy, zgnieciony czosnek, wlej olej sezamowy, sos sojowy oraz miód. Wymieszaj marynatę.

Zalej marynatą kurczaka i dokładnie wmasuj. Zawiń miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki na minimalnie całą noc. Przed smażeniem należy wyjąć kurczaka na 30 minut z lodówki. Mięso musi uzyskać temperaturę pokojową, żeby równomiernie się usmażyło.

Na suchej patelni rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy. Wykładaj na nią kurczaka i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż złapie ładny jasno-brązowy kolor i delikatną chrupkość. Z marynaty zrób sos, zagęszczając ją skrobią z wodą. Podawaj od razu po usmażeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kurczaka w sosie z sera pleśniowego. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Kurczak w miodzie

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy