Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
Kotlety schabowe są jednym z częściej goszczących na naszych talerzach mięs. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, wcale takie nie jest. Karol Okrasa zdradził kilka patentów, które sprawią, że zawsze wam wyjdą. Jednym z nich jest obtoczenie kotleta w mące. Dzięki temu panier będzie doskonale przylegał. Sprawdźcie, jakie jeszcze triki pomogą wam zachwycić całą rodzinę przy najbliższym obiedzie.
Kotlety schabowe można marynować, by uzyskać więcej smaku. Proponowaliśmy wam już pyszna miodową kompozycję oraz prosty patent z wykorzystaniem majonezu . Tradycyjna wersja rarytasu zakłada jednak pominięcie tego procesu.
Karol Okrasa zdradził swoje patenty na doskonałe kotlety schabowe w klasycznej odsłonie. Mięso oprószymy zatem solę i pieprzem, a następnie dwukrotnie je opanierujemy. Będzie nadzwyczaj delikatne i soczyste, dzięki dobremu rozbiciu i krótkiemu smażeniu na smalcu. Spróbujecie?
Przepis na wyborne kotlety schabowe według Karola Okrasy
Składniki:
-
500 g schabu wieprzowego w plastrach
-
3 łyżki mąki krupczatki
-
2 jaja
-
200 g bułki tartej
-
50-100 g smalcu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroimy na cienkie plastry, rozbijamy na kotlety o grubości około 1 cm. Oprószamy je sola oaz pieprzem. Odkładamy na bok. Mąkę wsypujemy do głębokiego talerza. Do osobnego naczynia wybijamy jaja i roztrzepujemy je.
Trzecie naczynie wypełniamy bułka tartą. Mięso dokładnie pokrywamy w mące. Następnie dwukrotnie obtaczamy je w jajku i bułce. Na patelni roztapiamy smalec, w takiej ilości, aby kotlety były delikatne zanurzone w tłuszczu.
Smażymy schabowe na średnim ogniu przez chwilę — do uzyskania złotobrązowego koloru panierki. Zdejmujemy z ognia i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z duszoną kiszona kapustą i ziemniakami z wody. Smacznego.
Wskazówka: mąkę krupczatkę możemy pomieszać z mąką pełnoziarnistą lub zastąpić mąką pszenną połączoną kaszą manną. Wtedy uzyskamy nieco głębszy smak.
Źródło zdjęcia: canva/lengel76
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: karolokrasa