Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
Kotlety schabowe nie muszą być jedynie zwykłym kawałkiem mięsa w panierce, choć taka wersja jest sama w sobie przepyszna. Okazuje się, że można ją znacznie udoskonalić, a przy okazji za bardzo się nie wysilać. Wyjątkowo soczysty i delikatny w środku kotlet jest banalnie prosty w przygotowaniu.
Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze są nie do podrobienia, dlatego schabowe cieszą się tak wielką popularnością w całej Polsce. Spożywanie ich w takiej samej wersji każdego tygodnia może wywołać uczucie znużenia i chęć sprawdzenia czegoś nowego.
Kotlety schabowe w majonezowej marynacie
Kotlety schabowe z majonezem przyrządzimy z łatwo dostępnych składników, których ewentualne kupno nie stwarza żadnych problemów. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość lub przygotować je wcześniej - marynowanie musi bowiem trwać minimalnie 4 godziny.
Majonez dzięki obecności żółtka z jajka zawiera enzymy delikatnie zmiękczające strukturę mięsa. Dodatkowo ocet, który także jest składnikiem majonezu, dzięki kwaśnemu pH również wpływa na kruchość mięsa. W wyniku czego schabowe wychodzą rozpływające się w ustach.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.
Źródło: tashka2000, Getty Images Pro
Przepis na schabowe z majonezem
Składniki:
400 g schabu - 4 duże kotlety
1 średnie jajko
1 łyżka majonezu
po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
4 łyżki bułki tartej
olej roślinny do smażenia
Rozpocznij od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka do mięsa. Ułóż mięso pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznij delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Folia uchroni cię przed kawałkami mięsa spadającymi na sprzęt kuchenny.
Rozbite kotlety włóż do szklanej miski. Dodaj do nich majonez, jajko, siekany koperek i natkę pietruszki. Wciśnij do nich sok z cytryny, sól i pieprz. Wmasuj marynatę w mięso, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub minimalnie na 4 godziny.
Wyjmij schab na godzinę przed smażeniem z lodówki, aby uzyskało temp. pokojową. Obtocz mięso w bułce tartej. Na patelnie wlej olej i rozgrzej go. Smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i mizerią. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje.pl