Smakosze.pl
Kotlety schabowe inaczej

Pixabay / congerdesign

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

18 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety schabowe należą do dań, które na naszych stołach pojawiają się nad wyraz często. Ich smak i chrupkość podbija podniebienia Polaków, którzy nie mogą obejść się bez tej potrawy. Jeśli jednak znudził ci się klasyczny przepis, przetestuj schabowe z dodatkiem majonezu. Ich smak zachwyca każdego.

Kotlety schabowe nie muszą być jedynie zwykłym kawałkiem mięsa w panierce, choć taka wersja jest sama w sobie przepyszna. Okazuje się, że można ją znacznie udoskonalić, a przy okazji za bardzo się nie wysilać. Wyjątkowo soczysty i delikatny w środku kotlet jest banalnie prosty w przygotowaniu. 

Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze są nie do podrobienia, dlatego schabowe cieszą się tak wielką popularnością w całej Polsce. Spożywanie ich w takiej samej wersji każdego tygodnia może wywołać uczucie znużenia i chęć sprawdzenia czegoś nowego.

Kotlety schabowe w majonezowej marynacie

Kotlety schabowe z majonezem przyrządzimy z łatwo dostępnych składników, których ewentualne kupno nie stwarza żadnych problemów. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość lub przygotować je wcześniej - marynowanie musi bowiem trwać minimalnie 4 godziny.

Majonez dzięki obecności żółtka z jajka zawiera enzymy delikatnie zmiękczające strukturę mięsa. Dodatkowo ocet, który także jest składnikiem majonezu, dzięki kwaśnemu pH również wpływa na kruchość mięsa. W wyniku czego schabowe wychodzą rozpływające się w ustach. 

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście  zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska. 

Źródło: tashka2000, Getty Images Pro

Przepis na schabowe z majonezem

Składniki:

  • 400 g schabu - 4 duże kotlety

  • 1 średnie jajko

  • 1 łyżka majonezu

  • po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki

  • łyżka soku z cytryny

  • pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

  • 4 łyżki bułki tartej

  • olej roślinny do smażenia

Rozpocznij od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka do mięsa. Ułóż mięso pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznij delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Folia uchroni cię przed kawałkami mięsa spadającymi na sprzęt kuchenny. 

Rozbite kotlety włóż do szklanej miski. Dodaj do nich majonez, jajko, siekany koperek i natkę pietruszki. Wciśnij do nich sok z cytryny, sól i pieprz. Wmasuj marynatę w mięso, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub minimalnie na 4 godziny.

Wyjmij schab na godzinę przed smażeniem z lodówki, aby uzyskało temp. pokojową. Obtocz mięso w bułce tartej. Na patelnie wlej olej i rozgrzej go. Smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i mizerią. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Kapusta z głąbem

Przepisy

Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >