Potrawka z resztek po rosole od Tomasza Strzelczyka. Niezawodny przepis na tani obiad
Potrawka z kurczaka jest doskonałym daniem obiadowym, które posmakuje niejednemu smakoszowi. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotowanie jej na bazie mięsa z rosołu. Przepis jest bardzo prosty i pozwoli wykorzystać składniki, które nie zawsze nam smakują. W tej kompozycji sprawdzą się idealnie. Koniecznie spróbujcie.
Potrawka z kurczaka jest kolejną — po pasztecie z warzyw i mięsnej paście — propozycją na wykorzystanie pozostałości po rosole. Przepis pojawił się na kanale YouTube kucharza, czyli Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Z niego właśnie pochodzi screen ilustrujący nasz materiał.
Niezwykle aromatyczne i pełne smaku danie przygotujecie wyjątkowo sprawnie, wykorzystując te części rosołu, które nierzadko są wyrzucane, czyli ugotowane mięso oraz marchew. Wystarczy dokupić kilka innych produktów, by cieszyć się smakiem. Skusicie się?
Przepis na wyborną potrawkę z kurczaka według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
mięso drobiowe z gotowania rosołu
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 marchewka z rosołu
pół opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
1 puszka białych szparagów w zalewie
1,5 łyżki mąki pszennej
około pół litra bulionu drobiowego
gałka muszkatołowa w całości
pieprz w ilości do smaku
ugotowany ryż do podania
Przygotowanie:
Mięso z rosołu oddzielamy od kości. Cebule obieramy z łupiny i siekamy ją. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim warzywo. W międzyczasie kroimy w kostkę marchewkę z rosołu.
Do podsmażonej cebuli wsypujemy mąkę i starannie łączymy składniki. Wlewamy bulion drobiowy, cały czas mieszając — nie chcemy, by powstały grudki. Dodajemy płyn z puszki z białymi szparagami i podgrzewamy sos, aż zawrze. Wtedy powinien zgęstnieć.
Nie przerywając mieszania, ostrożnie wlewamy śmietanę. Wprost do patelni ścieramy gałkę muszkatołową i wsypujemy świeżo zmielony pieprz. Wrzucamy mrożone warzywa. Gotujemy około 5 minut.
Gdy warzywa zmiękną, wrzucamy szparagi z puszki, marchewkę z rosołu oraz mięso z kurczaka. Ponownie podgrzewamy przez 5 minut, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/nadianb
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Idealna na niedzielny obiad
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Rozwiewamy wątpliwości
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA