Smakosze.pl Przepisy Idealny niedzielny obiad - soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym
canva/arfo

Idealny niedzielny obiad - soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym

10 października 2021

Bitki są klasycznym polskim daniem obiadowym przygotowywanym na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego. Prezentujemy wam pyszny przepis Jakuba Kuronia, który pomoże wam ugotować je tak, iż będą delikatne i soczyste.

Przepis na soczyste bitki wieprzowe Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny najlepiej schabu lub szynki

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 600 ml wywaru warzywnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Wieprzowinę kroimy na cztery plastry. Rozbijamy ją tłuczkiem na bitki grubości około pół centymetra. Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Bitki odkładamy na talerz. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na rumiano na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.

Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i wlewamy wywar . W płynie zanurzamy podsmażone wcześniej mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, czyli przez 30-35 minut.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pozostałą po panierowaniu kotletów mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i dodajemy na patelnię . Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną surówką lub warzywami z wody.

Do sosu pasować również będą duszone pieczarki. Możemy je obsmażyć razem z cebulką lub osobno i wrzucić tuż przed dodaniem zasmażki. Warto włączyć je do tego dania — mają szereg wartości odżywczych .

Bitki wieprzowe w sosie własnym
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy