Idealnie soczysty i pełen smaku pieczony boczek. Palce lizać
Boczek zwykle jedzony jest pod postacią plasterków, lecz równie smacznie wychodzi po upieczeniu go w całości. Sekretem udanego smaku jest długie marynowanie boczku w zalewie, minimalnie przez 5 dni. W tym czasie mięso nabierze niespotykanego dotąd aromatu oraz delikatności.
Boczek jest tłustym kawałkiem wieprzowego mięsa, które potrafi doskonale smakować. Tak naprawdę swój smak zawdzięcza właśnie tłuszczykowi, a także użytym przyprawom. Tłuszcz nadaje boczkowi soczystości, ale na szczęście w dużej mierze się wytapia. Oczywiście mimo wszystko warto wybrać jak najchudszy kawałek boczku.
Idealnie soczysty pieczony boczek
Składniki:
-
1 kg surowego, chudego boczku
-
2 dag peklosoli
-
czubata łyżeczka soli
-
pół łyżeczki cukru
-
mielona kolendra
-
mielone ziele angielskie
-
2 listki laurowe
-
2 ząbki czosnku
-
2 jagody jałowca
-
majeranek
-
pół łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie boczku
Boczek opłucz, natrzyj przyprawami. Włóż do miski skórą do góry, wlej tyle zimnej wody, by boczek był przykryty.
Boczek obciąż talerzem i słoikiem z wodą. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 dni. Co 2 dni obróć mięso.
Po 5-7 dniach marynowania wyjmij boczek z zalewy i osusz go. Natrzyj go pieprzem i majerankiem, a potem zroluj i obwiąż sznurkiem lub kuchenną nicią.
Boczek ułóż w brytfannie, piecz mniej więcej godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C.
Poznajcie też przepis na boczek z chrupiącą skórką , a także na soczysty, pieczony boczek .
Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad
-
Kultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukrem
Źródło: przyslijprzepis