Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent na soczysty pieczony boczek. Ideał na wielkanocny stół
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.03.2022 17:01

Prosty patent na soczysty pieczony boczek. Ideał na wielkanocny stół

boczek pieczony
canva/Iaroshenko

Dziś zdradzimy wam prosty patent na soczysty pieczony boczek. Jest to ideał na wielkanocny stół, bo nie tylko dobrze się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Jak go przyrządzić? Natrzyj boczek kilkoma aromatycznymi przyprawami i wstaw do piekarnika. Lepszej wędliny nie kupisz.

Jak święta, to pieczyste. Pieczemy szynkę, schab, karkówkę, a także boczek. I w sumie ten ostatni niezawodnie wychodzi dobry. To dlatego, że zawiera dużo tłuszczu, który nadaje pieczeni soczystości. Gdy jednak natrzecie mięso odpowiednimi przyprawami, boczek będzie lżej strawny, a jego smakowi trudno będzie się oprzeć.

Prosty patent na soczysty pieczony boczek

Składniki:

  • ok. 1,3 kg surowego, chudego boczku

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki

  • 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonego boczku

Boczek oczyść, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj go zmiażdżonymi ząbkami czosnku i przyprawami. Zawiń go w folię, włóż na dobę do lodówki.

Po tym czasie mięso możesz zrolować i obwiązać bawełnianym sznurkiem, by powstała rolada.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, włóż do niego boczek. Piecz go 15 minut w piekarniku o temp. 200 st. C.

Potem obniż temperaturę do 150 st. C, podlej mięso 3/4 szklanki gorącej wody, przykryj naczynie i piecz boczek 3 godziny. W czasie pieczenia obróć mięso 2-3 razy.

Po wyjęciu z piekarnika mięso wystudź, a potem wstaw do lodówki i dobrze schłodź. Podawaj krojone w cienkie plasterki.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na boczek gotowany Tomasza Strzelczyka, a także na pieczony boczek z chrupiącą skórką.

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/Esben_H

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram