Smakosze.pl Porady Ile czasu można przechowywać świąteczne potrawy?
canva/olejx

Ile czasu można przechowywać świąteczne potrawy?

16 grudnia 2021

Przygotowując świąteczne potrawy, warto zastanowić się ile tak naprawdę ich potrzeba. Nie ma chyba nic gorszego niż jedzenie z rozsądku, po to tylko, by dania się nie zepsuły. Z naszymi radami dotyczącymi przechowywania wigilijnego jedzenia z łatwością zaplanujcie wieczerzę i nic nie wyrzucicie.

W planowaniu bożonarodzeniowych posiłków pomocna będzie wiedza o tym, które dania można zamrozić, a które koniecznie muszą zniknąć tuż po przyrządzeniu. Część smakołyków z powodzeniem zamrozimy, lecz nie wszystkie zachowają swój smak czy wygląd. Dowiedzcie się jak bezpiecznie dojadać świąteczne specjały .

Zaangażujcie zamrażalnik

Jeśli przygotowaliście za dużo pierogów, nic straconego. Z łatwością je zamrozicie. Gdy skorzystacie z naszego poradnika , po rozmrożeniu nadal będą smaczne i nie zlepią się. Pamiętajcie tylko, żeby nie mrozić podsmażonych specjałów — nasiąkły tłuszczem i nie uda się ich bezpiecznie przechować w niskiej temperaturze.

Do zamrażalnika spakować możecie również rybę. Zadbajcie tylko o to, by nie była pokryta panierką. Po odmrożeniu będziecie mogli ją wykorzystać np. do zrobienia zupy rybnej . W niskiej temperaturze przetrzymać możecie też desery bez śmietany takie jak ciasto drożdżowe, makowiec czy sernik.

Zamrażalnik przyda się też do przechowania kapusty, świątecznego bigosu i barszczu czerwonego. Włóżcie je do plastikowych pudełek, zostawiając odrobinę miejsca tuż pod wiekiem i wyjmijcie wtedy, gdy najdzie was na nie ochota.

Tych potraw nie wolno wam zamrozić

Są specjały, którym przebywanie w chłodzie nie posłuży. Należy do nich np. sałatka jarzynowa, którą trzeba spożyć do 2 dni po sporządzeniu i pod żadnym pozorem nie wolno jej zamrażać.

Majonez pod wpływem niskiej temperatury traci swoje walory , a przy rozmrażaniu istnieje ryzyko namnożenia się groźnych drobnoustrojów. Są jednak patenty, by przedłużyć świeżość tego specjału, o których wspominaliśmy w tym artykule .

Chłodziarka nie uratuje też ciast z kremem — te trzeba zjeść równie szybko, co jarzynową, czyli maksymalnie do dwóch dni od zrobienia. Nieco dłużej w lodówce trzymać można marynowane śledzie. Wyrób powinien być smaczny jeszcze 5 dni od wigilii. Również unikajmy jego mrożenia.

Zamrażanie jedzenia
Zamrażanie pomoże nam w niemarnowaniu świątecznego jedzenia

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy