Ile kosztują młode pędy chmielu?
Młode pędy chmielu przeważnie nie wzbudzają większych emocji. Zdarza się, że nie zauważamy ich i po prostu rozdeptujemy je w trakcie spacerów na świeżym powietrzu. Lepiej ostrożnie patrzeć pod nogi, ponieważ pędy chmielu są bardzo cenne.
Ile zapłacimy za pędy chmielu?
Niepozorne pędy chmielu cieszą się sporą popularnością w krajach takich jak Francja, Włochy, Holandia oraz Belgia . W Polsce praktycznie nikt ich nie jada, jednak za granicą uznaje się je za produkt ekskluzywny. Wszystko przez wysoką cenę.
Pędy chmielu w naszym kraju mają dobre warunki do wzrostu. Nie bez powodu roślina rośnie u nas nawet dziko . Warto mieć to na uwadze, ponieważ pędy chmielu są niezwykle cenne. Cena tego smakołyku może przyprawić o zawrót głowy.
Okazuje się, że w Holandii za kilogram pędów chmielu można zapłacić nawet 1000 euro. Trzeba przyznać, że jest to naprawdę sporo pieniędzy . Polacy mogą cieszyć się pędami nawet za darmo, wystarczy wiedzieć, gdzie ich szukać.
Gdzie znajdziemy pędy chmielu?
Pędy chmielu można znaleźć wszędzie tam, gdzie rośnie ta roślina. W przypadku dziko rosnącego chmielu mowa o mocno nawodnionych mięsach. W związku z tym pędów można poszukiwać w okolicach rzek i jezior .
Młode pędy chmielu najlepiej zbierać wczesną wiosną. Będą one jadalne, dopóki łodyga nie zrobi się twarda i brązowa . Warto zauważyć, że pędy chmielu bardzo szybko rosną. Czasami mogą w ciągu doby powiększyć się nawet o 30 cm.
(Canva / Ievgenii Meyer)
Pędy chmielu mają ciekawe walory smakowe
Wielu smakoszy prawdopodobnie zastanawia się, jak smakują młode pędy chmielu. Przypominają one trochę orzechy z nutą goryczy . Niektórzy porównują ich smak do szparagów lub karczochów. Zwłaszcza po ugotowaniu.
Pędy chmielu można jadać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jeśli sięgniemy po trochę starsze rośliny z zalążkami liści, wówczas będzie ona troszeczkę ostrzejsza w smaku . W jakich potrawach można wykorzystać pędy chmielu?
Zastosowanie pędów chmielu w kuchni
Młode pędy chmielu można użyć podczas przygotowywania sosów. Nadają się także jako urozmaicenie do zup. Niektórzy zalecają wzbogacanie o nie sałatek . Jednak równie dobrze pędy chmielu możemy po prostu usmażyć na maśle.
Wiele roślin można wykorzystać z powodzeniem w kulinariach. Dobrym przykładem jest, chociażby czarny bez . Warto przyjrzeć się także poziomkom, które skrywają niezwykłe właściwości . One również są bardzo cenne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kraftmagia, Haps