Smakosze.pl
Konserwa tyrolska

kadr z kanału Unboxing Wszystkiego/ YouTube

Przepis na domową konserwę tyrolską

3 Maja 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że konserwa tyrolska wzbudza mieszane uczucia. Niektórzy mogliby nie przestawać jej jeść. Jednak część smakoszy nie potrafi jej znieść. Wszyscy wielbiciele mielonki powinni poznać ten przepis. Okazuje się, że konserwa tyrolska dom

Konserwa tyrolska wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa, wycieczek i koloni. To sprawdzona przekąska, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Mało kto spodziewałby się, że bez większych problemów można przygotować ja samodzielnie.

Kanapki z jej dodatkiem zachwycą amatorów mięsnych specjałów. Jeśli jednak szukasz czegoś wegetariańskiego, lecz o podobnej konsystencji do smarowania chleba, koniecznie sprawdź nasz przepis na bezmięsny pasztet lub obłędną pastę jajeczną z kiszonym ogórkiem

Kultowa konserwa tyrolska domowej roboty

Wyśmienita konserwa tyrolska potrafi przyprawić część smakoszy o szybsze bicie serca. Przeważnie zaopatrujemy się w nią podczas zakupów. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przygotować jej we własnej kuchni.

Przepis na jej wykonanie jest bardzo prosty, choć liczba składników może lekko wystraszyć amatorów gotowania. Lepiej się jednak nie zrażać, bo przy niewielkim nakładzie pracy dostaniemy naprawdę ciekawą przekąskę, efekt końcowy zachwyci każdego smakosza.

Surowiec mielony:

  • 1 kg szynki

  • 700 g peklowanej golonki

  • 500 g solonego boczku

  • 500 g ugotowanej skóry z golonki oraz boczku

  • 30 ml ciemnego sosu sojowego

Przyprawy:

  • 30 g peklosoli

  • 10 g soli

  • 6 g aromatu do mielonki tyrolskiej

  • 10 g białego pieprzu

  • 2 g mielonego ziela angielskiego

  • 6 g czosnku

Źródło: Canva Pro

Dodatki:

  • 300 ml wywaru z gotowanej skóry z golonki

  • 90 g skrobi ziemniaczanej

  • 12 słoików o pojemności 350 ml

Domowa konserwa tyrolska w słoikach

Konserwa tyrolska nie jest skomplikowaną potrawą. Na początku kroimy mięso w kostki o wymiarach 4 cm. Dodajemy do niego peklosól oraz sos sojowy. Wszystko starannie mieszamy i peklujemy przez 48 godzin.

Temperatura powinna oscylować w okolicach 6-8 stopni Celsjusza. Kiedy ten czas już upłynie, mięso mielimy przez drobne sito. Dodajemy posolony i drobno pokrojony boczek, zmieloną skórę z golonki, wywar, przyprawy oraz skrobię ziemniaczaną. Masę wyrabiamy do czasu osiągnięcia odpowiedniej kleistości.

Mielonkę umieszczamy w słoikach. Zakręcamy je, a następnie pasteryzujemy przez 50 minut w 75 stopniach Celsjusza. Odkładamy je w zacienione miejsce na 24 godziny. Po dobie powtarzamy pasteryzację, jednak tym razem robimy to przez 25 minut. Po ostygnięciu nasza konserwa tyrolska jest już gotowa. Więcej konserwie tyrolskiej dowiesz się z kanału na YouTube - Unboxing Wszystkiego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker, Cook It

Zapraszamy na nasz Instagram

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

Produkty

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Czytaj więcej >