Konserwa tyrolska
kadr z kanału Unboxing Wszystkiego/ YouTube

Przepis na domową konserwę tyrolską

Nie da się ukryć, że konserwa tyrolska wzbudza mieszane uczucia. Niektórzy mogliby nie przestawać jej jeść. Jednak część smakoszy nie potrafi jej znieść. Wszyscy wielbiciele mielonki powinni poznać ten przepis. Okazuje się, że konserwa tyrolska domowej roboty jest absolutnym szlagierem.

Konserwa tyrolska wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa, wycieczek i koloni. To sprawdzona przekąska, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Mało kto spodziewałby się, że bez większych problemów można przygotować ja samodzielnie.

Kanapki z jej dodatkiem zachwycą amatorów mięsnych specjałów. Jeśli jednak szukasz czegoś wegetariańskiego, lecz o podobnej konsystencji do smarowania chleba, koniecznie sprawdź nasz przepis na bezmięsny pasztet lub obłędną pastę jajeczną z kiszonym ogórkiem.

Kultowa konserwa tyrolska domowej roboty

Wyśmienita konserwa tyrolska potrafi przyprawić część smakoszy o szybsze bicie serca. Przeważnie zaopatrujemy się w nią podczas zakupów. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przygotować jej we własnej kuchni.

Przepis na jej wykonanie jest bardzo prosty, choć liczba składników może lekko wystraszyć amatorów gotowania. Lepiej się jednak nie zrażać, bo przy niewielkim nakładzie pracy dostaniemy naprawdę ciekawą przekąskę, efekt końcowy zachwyci każdego smakosza.

Dlaczego warto jeść buraki?Dlaczego warto jeść buraki?Czytaj dalej

Surowiec mielony:

  • 1 kg szynki
  • 700 g peklowanej golonki
  • 500 g solonego boczku
  • 500 g ugotowanej skóry z golonki oraz boczku
  • 30 ml ciemnego sosu sojowego

Przyprawy:

  • 30 g peklosoli
  • 10 g soli
  • 6 g aromatu do mielonki tyrolskiej
  • 10 g białego pieprzu
  • 2 g mielonego ziela angielskiego
  • 6 g czosnku

konserwa

Źródło: Canva Pro

Dodatki:

  • 300 ml wywaru z gotowanej skóry z golonki
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 12 słoików o pojemności 350 ml

Domowa konserwa tyrolska w słoikach

Konserwa tyrolska nie jest skomplikowaną potrawą. Na początku kroimy mięso w kostki o wymiarach 4 cm. Dodajemy do niego peklosól oraz sos sojowy. Wszystko starannie mieszamy i peklujemy przez 48 godzin.

Temperatura powinna oscylować w okolicach 6-8 stopni Celsjusza. Kiedy ten czas już upłynie, mięso mielimy przez drobne sito. Dodajemy posolony i drobno pokrojony boczek, zmieloną skórę z golonki, wywar, przyprawy oraz skrobię ziemniaczaną. Masę wyrabiamy do czasu osiągnięcia odpowiedniej kleistości.

Mielonkę umieszczamy w słoikach. Zakręcamy je, a następnie pasteryzujemy przez 50 minut w 75 stopniach Celsjusza. Odkładamy je w zacienione miejsce na 24 godziny. Po dobie powtarzamy pasteryzację, jednak tym razem robimy to przez 25 minut. Po ostygnięciu nasza konserwa tyrolska jest już gotowa. Więcej konserwie tyrolskiej dowiesz się z kanału na YouTube - Unboxing Wszystkiego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker, Cook It

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł