Która cebula jest najzdrowsza?
Cebula potrafi nadać naszym potrawom bardziej wyrazistego smaku, któremu ciężko się oprzeć. Nie bez powodu jest niezwykle często wykorzystywana w kuchni. Siekamy ją, przysmażamy, podpiekamy, a nawet w całości wrzucamy do rosołu.
Warto jednak pochylić się nad tym, jak jej spożywanie wpływa na nasze zdrowie. O tym powinien wiedzieć każdy, kto chce zadbać o swój organizm.
Wpływ cebuli na zdrowie
Smakowita cebula często gości na polskich stołach. Dodawana jest do zup, sałatek, sosów oraz dań głównych. Istnieją też znacznie bardziej zaskakujące połączenia, jak herbata z cebulą, która ma niesamowite właściwości.
Oprócz fantastycznych walorów smakowych posiada ona niezwykłe właściwości prozdrowotne. Istnieje wiele jej odmian, jednak która z nich jest najzdrowsza? Odpowiedź nie jest taka oczywista.
Cebula ma najróżniejsze odmiany. Spośród nich można wyszczególnić białą, żółtą, cukrową, czerwoną oraz dymkę. Jedna z nich znacząco wyróżnia się na tle innych.
Zgodnie z informacjami wskazanymi przez portal ABC Zdrowie, badania opublikowane w czasopiśmie "Food Research International" potwierdzają, że najzdrowsza jest czerwona cebula. Jej właściwości są zaskakujące.
Źródło: Pixabay/ Shutterbug75
Jakie właściwości posiada czerwona cebula?
Czerwona cebula jest bogata w związek noszący nazwę kwercetyna. Jest ona składnikiem wielu preparatów stosowanych w leczeniu alergii. Działa ona również przeciwzapalnie, a zgodnie z niektórymi wynikami badań może ona zmniejszyć ryzyko raka żołądka o nawet 50%.
Czerwona cebula ma w sobie sporo łatwo przyswajalnej siarki, która wspomaga wytwarzanie przez nasz organizm cysteiny. Pomaga ona w zachowaniu odpowiedniej masy ciała. Niektórzy badacze twierdzą, że może ona pomagać w przeciwdziałaniu powstawania zakrzepów w żyłach.
Ponadto czerwona cebula zawiera chrom, który bierze udział w metabolizowaniu tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Wpływa on również na obniżenie poziomu glukozy we krwi. W związku z tym czerwona cebula powinna znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na cukrzycę. Warto pamiętać, że najlepiej spożywać ją na surowo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; cosdlazdrowia.pl