Smakosze.pl
Która cebula jest najzdrowsza?

Canva Pro

Która cebula jest najzdrowsza?

3 Maja 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Jej właściwości są doceniane podczas przeziębień i spadków odporności. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, która odmiana cebuli jest najzdrowsza. Dla niektórych odpowiedź może okazać się

Cebula potrafi nadać naszym potrawom bardziej wyrazistego smaku, któremu ciężko się oprzeć. Nie bez powodu jest niezwykle często wykorzystywana w kuchni. Siekamy ją, przysmażamy, podpiekamy, a nawet w całości wrzucamy do rosołu.

Warto jednak pochylić się nad tym, jak jej spożywanie wpływa na nasze zdrowie. O tym powinien wiedzieć każdy, kto chce zadbać o swój organizm.

Wpływ cebuli na zdrowie

Smakowita cebula często gości na polskich stołach. Dodawana jest do zup, sałatek, sosów oraz dań głównych. Istnieją też znacznie bardziej zaskakujące połączenia, jak herbata z cebulą, która ma niesamowite właściwości.

Oprócz fantastycznych walorów smakowych posiada ona niezwykłe właściwości prozdrowotne. Istnieje wiele jej odmian, jednak która z nich jest najzdrowsza? Odpowiedź nie jest taka oczywista. 

Cebula ma najróżniejsze odmiany. Spośród nich można wyszczególnić białą, żółtą, cukrową, czerwoną oraz dymkę. Jedna z nich znacząco wyróżnia się na tle innych.

Zgodnie z informacjami wskazanymi przez portal ABC Zdrowie, badania opublikowane w czasopiśmie "Food Research International" potwierdzają, że najzdrowsza jest czerwona cebula. Jej właściwości są zaskakujące.

Źródło: Pixabay/ Shutterbug75

Jakie właściwości posiada czerwona cebula?

Czerwona cebula jest bogata w związek noszący nazwę kwercetyna. Jest ona składnikiem wielu preparatów stosowanych w leczeniu alergii. Działa ona również przeciwzapalnie, a zgodnie z niektórymi wynikami badań może ona zmniejszyć ryzyko raka żołądka o nawet 50%.

Czerwona cebula ma w sobie sporo łatwo przyswajalnej siarki, która wspomaga wytwarzanie przez nasz organizm cysteiny. Pomaga ona w zachowaniu odpowiedniej masy ciała. Niektórzy badacze twierdzą, że może ona pomagać w przeciwdziałaniu powstawania zakrzepów w żyłach.

Ponadto czerwona cebula zawiera chrom, który bierze udział w metabolizowaniu tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Wpływa on również na obniżenie poziomu glukozy we krwi. W związku z tym czerwona cebula powinna znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na cukrzycę. Warto pamiętać, że najlepiej spożywać ją na surowo. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; cosdlazdrowia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >

Dieta

Jakie produkty warto zjeść tuż przed pójściem spać?

Czytaj więcej >

Dieta

Cudowny przepis na miód z zielonych orzechów, zalety zachwycają

Czytaj więcej >