Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe, żeby wyszły miękkie i soczyste?
Kotlety schabowe to klasyka, z której mało kto jest w stanie zrezygnować. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, należy spełnić kilka zasad. Jedną z nich jest smażenie około 2 minut z każdej strony.
Kotlety schabowe są niejako wpisane w naszą kulturę, wszak każdy choć raz je jadł, a za granicą wymieniane są zaraz obok pierogów i kiełbasy. Z tego powodu wiele osób pragnie przygotowywać je w najlepszy sposób.
Kotlety schabowe nie kojarzą nam się ze skomplikowaną potrawą. Każdy z nas na pamięć zna przepis i potrafiłby je usmażyć. Mimo wszystko perfekcyjne przygotowanie wymaga nieco wiedzy oraz sprytu, które wynagrodzą nam doskonały smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ile czasu smażyć kotlety schabowe?
Dla najlepszego efektu specjaliści uważają, że optymalne są około 2 minuty z każdej strony. Oczywiście olej, na który wykłada się mięso, musi być gorący, a panierka dokładnie przylegać do kotletów.
Co ciekawe warto również smażyć schabowe zaraz po panierowaniu - zbyt długie oczekiwanie może spowodować, że tarta bułka wchłonie zbyt wiele wilgoci z mięsa, przez co schab stanie się suchy i niesmaczny.
Przepis na proste i najlepsze kotlety schabowe
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.
Składniki:
-
schab pół kilograma
-
bułka tarta
-
mąka pszenna
-
olej rzepakowy
-
2 jajka
-
sól
-
pieprz
-
sok z cytryny
Pokrój schab na kotlety i dokładnie je rozbij. W misce rozbij jajko, sól, sok z cytryny (pomaga zmiękczyć mięso) oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj do masy kotlety. Odstaw na 2. godziny pod przykryciem do lodówki.
Na jednym talerzu rozsyp bułkę i obtocz w niej kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju przez około dwie minuty, aż na każdej stronie uzyskasz ładny, złocisty kolor. Smacznego.
Źródło: canva.com/angeluisma, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędny przepis na marynowaną cukinię na słodko, smakuje jak ananas
-
Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? Łatwo o spory błąd
Źródło: newsy.gotujmy.pl