Smakosze.pl Dieta Jakie są przeciwskazania do jedzenia imbiru?
canva/ pilliphoto

Jakie są przeciwskazania do jedzenia imbiru?

16 marca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Korzeń imbiru jest niezwykle popularną przyprawą. Wiele osób docenia nie tylko jego walory smakowe, ale przede wszystkim lecznicze. Roślina słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, odkażających i detoksujących .

Imbir ma również bardzo pozytywny wpływ na pracę naszego mózgu - zwiększa poziom naszej koncentracji oraz poprawia ukrwienie tego narządu . Niestety, pomimo licznych zalet, nie każdy powinien sięgać po imbir. Warto mieć świadomość, w jakich sytuacjach należy całkiem z niego zrezygnować lub mocno ograniczyć jego spożywanie.

Jakie są przeciwskazania do spożywania imbiru?

Po pierwsze imbir nie jest zalecany osobom, które borykają się z cukrzycą . Powód? Roślina ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. A spożywanie go równocześnie z lekarstwami przeciwcukrzycowymi może w konsekwencji niestety doprowadzić do hipoglikemii.

Korzeń imbiru nie jest również zalecany wszystkim, którzy spożywają leki przeciwzakrzepowe. Okazuje się, że imbir zwiększa przepływ krwi w organizmie, co może być niebezpieczne dla osób chorych np. na hemofilię.

Roślina nie jest również zalecana wszystkim cierpiącym na nadciśnienie , ponieważ połączenie jej z niektórymi lekami może powodować ryzyko zbyt silnego obniżenia ciśnienia krwi.

Spożywanie imbiru powinny mocno ograniczyć osoby, które borykają się z zespołem jelita drażliwego lub wrzodami żołądka . W tych przypadkach nie trzeba rezygnować ze spożywania tej przyprawy, ale należy zachować spory umiar, ponieważ imbir może przyczyniać się do rozwoju tych schorzeń.

Warto wspomnieć, że imbir cieszy się ogromną popularnością wśród osób, które chcą nieco zgubić tzw. zbędne kilogramy . Faktycznie, roślina może mieć takie właściwości. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule . Warto jednak mieć świadomość, że nie powinna być ona spożywana przez osoby ze zbyt niską masą ciała cierpiące m.in. na anoreksję. Roślina bowiem hamuje apetyt, poprawia trawienie i przyśpiesza spalanie tłuszczu.

Spożywanie imbiru w ciąży

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy imbir powinien być zażywany w ciąży? W tym przypadku warto skonsultować tę kwestię z lekarzem . Imbir ma wiele zalet, które są bardzo cenne dla przyszłych mam. Może np. złagodzić mdłości, stany zapalne i obrzęki. Z drugiej strony jego spożywanie, powoduje ryzyko wcześniejszego porodu. Warto dodać, że roślina ze względu na swój charakterystyczny ostry smak nie jest zalecana dzieciom od 12 miesiąca życia .

Podany artykuł nie jest poradą medyczną i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smak dnia/ medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy