57-latka piła przez 2 tygodnie sok z cytryny z imbirem i czosnkiem. Pochwaliła się spektakularnymi efektami
Nie da się ukryć, że imbir powszechnie uchodzi za niezwykle zdrowy produkt spożywczy i chętnie używamy go w okresie jesienno-zimowym. Mało kto spodziewałby się, że za jego sprawą można znacząco schudnąć.
Przekonała się o tym Pani Bożena, której udało się pozbyć 12 kilogramów. 57-latka przygotowała wyjątkowy przepis na wodę, której jednym ze składników był właśnie imbir i po ujrzeniu efektów, podzieliła się swoją recepturą w internecie.
Bożena postawiła na imbir z czosnkiem i cytryną. Też się skusisz?
Imbir często gości w kulinariach. Jego walory smakowe doceniamy w daniach kuchni azjatyckiej. Nie od dziś wiadomo, że korzenie tej rośliny w pozytywny sposób wpływają na nasz organizm. Dzieje się tak za sprawą zawartości istotnych składników odżywczych takich jak witaminy i minerały. Ponadto imbir również przyśpiesza metabolizm.
Bożena od dłuższego czasu starała się stracić na wadze. W końcu sięgnęła po imbir z dodatkiem czosnku i cytryny. Efekty, które osiągnęła, przyprawiły ją o niemałe zdziwienie. Waga wskazywała 12 kilogramów mniej. Kobieta od razu postanowiła podzielić się swoim przepisem w sieci.
Imbir w takim wydaniu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet osoby, które na co dzień nie spędzają czasu w kuchni, dadzą sobie z nim radę. Najpierw jednak musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
3 cm korzenia imbiru
2 cytryny
4 ząbki czosnku
1 litr wody
Imbir w niecodziennej odsłonie
Mikstura, w której pierwsze skrzypce gra imbir nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku cytryny przekrajamy na pół i wyciskamy z nich sok. Ząbki czosnku musimy drobno posiekać lub wycisnąć.
Imbir drobno kroimy lub trzemy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy wodę i umieszczamy w niej skórki z cytryny. Pamiętajmy o ich uprzednim umyciu. Kiedy woda już się zagotuje, dodajemy do niej czosnek i imbir.
Garnek przykrywamy i wyłączamy ogień. W takich warunkach imbir i czosnek pozostawiamy na 25 minut. Po tym czasie naszą mieszankę odcedzamy przy użyciu sitka. Następnie dolewamy do niej wcześnie wyciśnięty sok z cytryny.
Miksturę przelewamy do słoika i zakręcamy. Warto pić codziennie 200 ml na czczo przez 2 tygodnie. Następnie robimy 10 dni przerwy i kontynuujemy spożywanie napoju przez kolejne 2 tygodnie. Wskazany jest codzienny ruch i nieobjadanie się. Soku powinny unikać osoby z nadciśnieniem. Musimy z niego zrezygnować również wtedy, gdy wywołuje on u nas problemy żołądkowe.
Źródło: Smak dnia