Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > 57-latka piła przez 2 tygodnie sok z cytryny z imbirem i czosnkiem. Pochwaliła się spektakularnymi efektami
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:58

57-latka piła przez 2 tygodnie sok z cytryny z imbirem i czosnkiem. Pochwaliła się spektakularnymi efektami

Imbir z czosnkiem i cytryną
Pixabay / SuKaduna

Nie da się ukryć, że imbir powszechnie uchodzi za niezwykle zdrowy produkt spożywczy i chętnie używamy go w okresie jesienno-zimowym. Mało kto spodziewałby się, że za jego sprawą można znacząco schudnąć.

Przekonała się o tym Pani Bożena, której udało się pozbyć 12 kilogramów. 57-latka przygotowała wyjątkowy przepis na wodę, której jednym ze składników był właśnie imbir i po ujrzeniu efektów, podzieliła się swoją recepturą w internecie. 

Bożena postawiła na imbir z czosnkiem i cytryną. Też się skusisz?

Imbir często gości w kulinariach. Jego walory smakowe doceniamy w daniach kuchni azjatyckiej. Nie od dziś wiadomo, że korzenie tej rośliny w pozytywny sposób wpływają na nasz organizm. Dzieje się tak za sprawą zawartości istotnych składników odżywczych takich jak witaminy i minerały. Ponadto imbir również przyśpiesza metabolizm.

Bożena od dłuższego czasu starała się stracić na wadze. W końcu sięgnęła po imbir z dodatkiem czosnku i cytryny. Efekty, które osiągnęła, przyprawiły ją o niemałe zdziwienie. Waga wskazywała 12 kilogramów mniej. Kobieta od razu postanowiła podzielić się swoim przepisem w sieci.

Imbir w takim wydaniu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet osoby, które na co dzień nie spędzają czasu w kuchni, dadzą sobie z nim radę. Najpierw jednak musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 cm korzenia imbiru

  • 2 cytryny

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 litr wody

Imbir w niecodziennej odsłonie

Mikstura, w której pierwsze skrzypce gra imbir nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku cytryny przekrajamy na pół i wyciskamy z nich sok. Ząbki czosnku musimy drobno posiekać lub wycisnąć.

Imbir drobno kroimy lub trzemy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy wodę i umieszczamy w niej skórki z cytryny. Pamiętajmy o ich uprzednim umyciu. Kiedy woda już się zagotuje, dodajemy do niej czosnek i imbir.

Garnek przykrywamy i wyłączamy ogień. W takich warunkach imbir i czosnek pozostawiamy na 25 minut. Po tym czasie naszą mieszankę odcedzamy przy użyciu sitka. Następnie dolewamy do niej wcześnie wyciśnięty sok z cytryny.

Miksturę przelewamy do słoika i zakręcamy. Warto pić codziennie 200 ml na czczo przez 2 tygodnie. Następnie robimy 10 dni przerwy i kontynuujemy spożywanie napoju przez kolejne 2 tygodnie. Wskazany jest codzienny ruch i nieobjadanie się. Soku powinny unikać osoby z nadciśnieniem. Musimy z niego zrezygnować również wtedy, gdy wywołuje on u nas problemy żołądkowe.

Źródło: Smak dnia

Zapraszamy na nasz Instagram