Smakosze.pl
Biała kiełbasa - jak ją gotować?

Aneta_Gu, Getty Images

Sposób na pyszną białą kiełbasę

16 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Biała kiełbasa jest wyjątkowo ważną częścią świętowania świąt Wielkanocy. Bez niej barszcz biały nie byłby w końcu dopełniony, prawda? Niestety, łatwo ugotować ją w błędny sposób, przez co jej skórka pęka. Na szczęście istnieją metody, kt&oa

Biała kiełbasa zawdzięcza swoją barwę sposobie jej przygotowywania. Najczęściej kiełbasa jest poddawana wędzeniu, dlatego na jej skórce pojawia się brązowy lub czerwony kolor. Biała kiełbasa nie jest wędzona, dlatego zachowuje w pełni naturalny kolor parzonego mięsa. 

Nie jest ona również tak popularna jak jej wędzona wersja - często podawana jest wraz z białym barszczem, a niektórzy grillują ja latem na ruszcie. Podczas gotowania białej kiełbasy często można spotkać się z problemem pękania jej skórki. Mamy na to rozwiązanie.

Biała kiełbasa pęka? Gotuj ją powoli

Wielkanocne świętowanie jest pełne radości i przyjemności - a jedną z największych jest jedzenie świątecznych potraw. Istotną rolę gra barszcz biały, którego kwaśny smak i treściwość, sprawiają ogromne szczęście. Podczas gotowania łatwo jednak zaliczyć wpadkę.

Kiedy ulegamy presji i chcemy wypaść jak najlepiej podczas świąt, błędy mogą zdarzyć się w każdej chwili. Dużo ludzi narzeka na gotowanie białej kiełbasy do barszczu - ta bowiem pęka pod wpływem gotowania i całe danie jest zniszczone. Remedium jest jednak banalnie proste.

Wystarczy gotować ją na wolnym ogniu. Lepiej poświęcić na to więcej czasu i mieć pewność, że wszystko się uda, niż mocno ryzykować porażką. Do wody warto dodać również sól, liście laurowe, ząbek czosnku i majeranek, aby mięso nie straciło zbyt wiele smaku.

Jak czytamy na portalu jaktougotować.pl, gotowanie powinno raczej przypominać parzenie. Dobrze jest przed gotowaniem nakłuć w kilku miejscach kiełbaski – to także zapobiega pęknięciu pod wpływem zgromadzonych soków lub rozgrzanego tłuszczu. Czas gotowania nie może przekroczyć 20-30 minut od momentu zagotowania wody.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka. 

Przepis na pyszną biała kiełbasę

Składniki: 

  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej b/k

  • 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej b/k

  • 0,5 kg podgardla wieprzowego

  • 60 g soli zwykłej

  • 3 g saletry 

  • 7 g świeżo mielonego pieprzu czarnego

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 g majeranku suszonego

  • 1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody

  • jelita wieprzowe cienkie

Mięso pokrój w mniejsze kawałki i zmiel je w maszynce o małych oczkach. Zmiażdż czosnek wraz z solą. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dolej zimną wodę i zacznij wyrabiać. Gdy masa stanie się kleista, dodaj saletrę i mieszaj przez minutę. Odstaw mięso na 4 godziny pod przykryciem w chłodnym miejscu. 

W maszynce zmień nakładkę do nadziewania mięs. Zacznij napełniać jelita na 12 cm odcinki zawiązując końce, następnie obsusz kiełbasę wieszając ją w chłodnym i suchym miejscu. Następnie wyparz kiełbasę w wodzie o temperaturze 70 stopni przez 30 minut.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jaktougotowac.pl; smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >