Smakosze.pl Przepisy Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
canva/Tatiana Volgutova

Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty

8 marca 2022

Wątróbka jest rarytasem, który ma wielu zwolenników. Podana z kapustą kiszoną smakuje naprawdę wyśmienicie. Jeśli przyrządzicie ją w piekarniku, wyjdzie tak soczysta, jak nigdy wcześniej. Spróbujecie?

Przyrządzenie dobrej wątróbki wymaga starannego podążania za przepisem. Łatwo bowiem o błędy, które sprawią, że wyjdzie sucha i niesmaczna . Podpowiadaliśmy już, w czym można ją wymoczyć , by wyszła delikatna i soczysta. Tym razem proponujemy wam zapieczenie podrobów wraz z kiszoną kapustą. Będą wyśmienite.

Przepis na doskonałą wątróbkę w kapuście kiszonej

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 1 litr wody

  • 3 większe cebule

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę gotujemy w wodzie, aż zmięknie. Potrwa to około 30 minut. Miękkie warzywo odsączamy na sicie. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.

Dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez chwilę na niewielkim ogniu, a następnie całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Na czystej patelni podsmażamy wątróbkę. Wystarczy chwila z każdej strony - chcemy tylko, żeby zewnętrzne się zamknęło. Doprawiamy podroby solą i pieprzem, a następnie dodajemy do przygotowanej wcześniej kapusty.

Watróbkę zapiekamy pod przykryciem przez 25 minut. Danie podajemy posypane natką pietruszki wraz z ziemniakami z wody lub ulubioną kaszą. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli nie macie patelni, którą można wstawić do piekarnika, wykorzystajcie naczynie żaroodporne z pokrywką. Danie można też przykryć folią aluminiową.

Wątróbka ma wielu zwolenników
Wątróbka ma wielu zwolenników

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy