Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
Wątróbka jest rarytasem, który ma wielu zwolenników. Podana z kapustą kiszoną smakuje naprawdę wyśmienicie. Jeśli przyrządzicie ją w piekarniku, wyjdzie tak soczysta, jak nigdy wcześniej. Spróbujecie?
Przyrządzenie dobrej wątróbki wymaga starannego podążania za przepisem. Łatwo bowiem o błędy, które sprawią, że wyjdzie sucha i niesmaczna . Podpowiadaliśmy już, w czym można ją wymoczyć , by wyszła delikatna i soczysta. Tym razem proponujemy wam zapieczenie podrobów wraz z kiszoną kapustą. Będą wyśmienite.
Przepis na doskonałą wątróbkę w kapuście kiszonej
Składniki:
-
500 g wątróbki drobiowej
-
500 g kapusty kiszonej
-
1 litr wody
-
3 większe cebule
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy
-
posiekana natka pietruszki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy w wodzie, aż zmięknie. Potrwa to około 30 minut. Miękkie warzywo odsączamy na sicie. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
Dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez chwilę na niewielkim ogniu, a następnie całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Na czystej patelni podsmażamy wątróbkę. Wystarczy chwila z każdej strony - chcemy tylko, żeby zewnętrzne się zamknęło. Doprawiamy podroby solą i pieprzem, a następnie dodajemy do przygotowanej wcześniej kapusty.
Watróbkę zapiekamy pod przykryciem przez 25 minut. Danie podajemy posypane natką pietruszki wraz z ziemniakami z wody lub ulubioną kaszą. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli nie macie patelni, którą można wstawić do piekarnika, wykorzystajcie naczynie żaroodporne z pokrywką. Danie można też przykryć folią aluminiową.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
-
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: przyslijprzepis