Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce
Rozpoznajesz to drzewo? Jak najbardziej jest nim mirabelka. Ma żółte lub fioletowe śliwki o intensywnym smaku, ale z tego drzewka można wykorzystać nie tylko owoce. Poznajcie intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Przygotujemy z nich niezwykłą, domową herbatkę.
Mirabelka to śliwka bardzo niezwykła. Wyróżnia się drobnymi, niezwykle aromatycznymi owocami. Rośnie w starych ogrodach, ale też na poboczach, bezdrożach, w parkach. Mimo że często nikt o nią nie dba, co roku rodzi mnóstwo smacznych owoców, w których nigdy nie ujrzysz robaka.
W sumie nie znajduje tak wielu amatorów, jak węgierka czy renkloda. Mało osób docenia jej smak i aromat. Jednak doskonale smakuje jedzona na przekąskę, a także w postaci dżemów, kompotów, sosów i nalewek. Dziś jednak zajmiemy się tą częścią mirabelkowego drzewa, na którą pewnie zupełnie nie zwróciliście uwagi. Sięgniemy po liście mirabelki, z których przygotujemy herbatkę.
Jak zrobić herbatkę z liści mirabelki?
Na herbatkę przeznaczcie tylko zdrowe liście z mirabelkowego drzewa. Zerwijcie ich sporo, bo po wysuszeniu mocno się kurczą. Oderwijcie je od gałązek i pozostawcie na jakiś czas, by zwiędły.
Po tym czasie poddajcie liście ugniataniu i rolowaniu w dłoniach, po to, by naruszyć ich strukturę komórkową i pozwolić na wydobycie się z nich aromatu.
Wymiętolone liście mirabelki włóżcie do słoja, zakręćcie i wstawcie do piekarnika o temperaturze 40-50 st. C. Podgrzewajcie je tak długo, aż zmienią kolor z zielonego na brązowawy. Przy okazji zmieni się też zapach liści.
Sfermentowane liście wysypcie na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. I wstawcie je do piekarnika o temperaturze ok. 45 st. C z włączonym termoobiegiem. Suszcie je do momentu, aż będą zupełnie suche. Co jakiś czas trzeba je przemieszać dłonią.
Herbatka z liści mirabelki — informacje
Po zaparzeniu tak przygotowanych liści mirabelki otrzymacie herbatkę o charakterystycznym, mirabelkowym smaku, z cytrusową nutą. Ma jasny, słomkowy kolor i stanowi doskonałą odmianę od tradycyjnej herbaty czarnej, czy zielonej. Parametry suszenia liści mirabelki, a więc czas i temperatura, mają wpływ na ich smak i aromat, a także na walory zaparzonej już herbatki. Możecie je lekko zmieniać i zapisywać, po to, by w przyszłości móc odtworzyć waszym zdaniem najsmaczniejszą wersję. W naszym serwisie znajdziesz też informacje, w jaki sposób wykorzystać w kuchni liście chrzanu , a także, co można zrobić z liści rzodkiewki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata
-
Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik
-
Poznaliśmy przepis na śląski rosół weselny. Absolutny hit, sekret tkwi w prostocie
Źródło: smaker