Smakosze.pl
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

canva/Viktoriya Telminova

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

2 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wyrzucacie liście rzodkiewki? To duży błąd. Zielona część rośliny ma bowiem wiele ciekawych zastosowań. Wśród nich znajdą się proste pesto, idealne do makaronu, smakowita zupa czy dodatek do sałatek. Zerknijcie, a już nigdy nie pozbędziecie się tego cennego produktu.

Liście rzodkiewki są pikantne i wyraziste. Warto je zatem zachować i wzbogacać o nie posiłki. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Kilka prostych dodatków jest w stanie przemienić w niezwykle smakowity rarytas.

Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół

Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół. Wlewa do niego modny składnik

CZYTAJ DALEJ

Jak wykorzystać liście rzodkiewki?

Najprostszym pomysłem jest umycie ich, posiekanie i dodanie do sałatki wraz z innymi listkami np. szpinakiem, rukolą czy roszponką. W tej postaci będą też wylądować w koktajlach owocowo-warzywnych czy twarożkach.

Możecie też wrzucić liście rzodkiewki do jajecznicy lub przygotować z nich smakowite pesto, które podane z makaronem smakuje obłędnie. Pozyskaną z jednego pęczka zieleninę połączcie z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 2 ząbkami czosnku, łyżką pestek słonecznika, dwoma łyżkami parmezanu i odrobiną soku z cytryny, soli oraz pieprzu.

Inną opcją jest ugotowanie zupy z liści rzodkiewki. Możecie zrobić ją podobnie jak specjał z pokrzywy, pomijając nabiał, paprykę i marchew. W skrócie — trzeba po prostu gotować liście z ziemniakami w bulionie, a na koniec zblendować je na krem i doprawić. Dobrymi przyprawami będą te, wskazane w podanym wyżej przepisie na pesto.

Dlaczego warto sięgać po liście rzodkiewki?

Zielona część smakowitego warzywa jest niezwykle zdrowa. Liście rzodkiewki obfitują w witaminę C — której zawierają ponad dwukrotnie więcej niż cytryna — fosfor, żelazo i wapń. Ich regularne spożywanie może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, wzmocnieniu odporności i poprawie przemiany materii.

Po przepisy na rzodkiewkę zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na chłodnik z jej dodatkiem, a także smakowitą przekąskę z dodatkiem czosnku.

Liście rzodkiewki są niezwykle zdrowe

canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy, zdrowie.wprost

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >
mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >
Bób jada się ze skórką czy bez?

Produkty

Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

Czytaj więcej >