Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały
Wyrzucacie liście rzodkiewki? To duży błąd. Zielona część rośliny ma bowiem wiele ciekawych zastosowań. Wśród nich znajdą się proste pesto, idealne do makaronu, smakowita zupa czy dodatek do sałatek. Zerknijcie, a już nigdy nie pozbędziecie się tego cennego produktu.
Liście rzodkiewki są pikantne i wyraziste. Warto je zatem zachować i wzbogacać o nie posiłki. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Kilka prostych dodatków jest w stanie przemienić w niezwykle smakowity rarytas.
Jak wykorzystać liście rzodkiewki?
Najprostszym pomysłem jest umycie ich, posiekanie i dodanie do sałatki wraz z innymi listkami np. szpinakiem, rukolą czy roszponką. W tej postaci będą też wylądować w koktajlach owocowo-warzywnych czy twarożkach.
Możecie też wrzucić liście rzodkiewki do jajecznicy lub przygotować z nich smakowite pesto, które podane z makaronem smakuje obłędnie. Pozyskaną z jednego pęczka zieleninę połączcie z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 2 ząbkami czosnku, łyżką pestek słonecznika, dwoma łyżkami parmezanu i odrobiną soku z cytryny, soli oraz pieprzu.
Inną opcją jest ugotowanie zupy z liści rzodkiewki. Możecie zrobić ją podobnie jak specjał z pokrzywy, pomijając nabiał, paprykę i marchew. W skrócie — trzeba po prostu gotować liście z ziemniakami w bulionie, a na koniec zblendować je na krem i doprawić. Dobrymi przyprawami będą te, wskazane w podanym wyżej przepisie na pesto.
Dlaczego warto sięgać po liście rzodkiewki?
Zielona część smakowitego warzywa jest niezwykle zdrowa. Liście rzodkiewki obfitują w witaminę C — której zawierają ponad dwukrotnie więcej niż cytryna — fosfor, żelazo i wapń. Ich regularne spożywanie może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, wzmocnieniu odporności i poprawie przemiany materii.
Po przepisy na rzodkiewkę zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na chłodnik z jej dodatkiem, a także smakowitą przekąskę z dodatkiem czosnku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: gotujmy, zdrowie.wprost