Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Poznaliśmy przepis na śląski rosół weselny. Absolutny hit, sekret tkwi w prostocie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.07.2022 13:03

Poznaliśmy przepis na śląski rosół weselny. Absolutny hit, sekret tkwi w prostocie

Poznaliśmy przepis na śląski rosół weselny. Absolutny hit, sekret tkwi w prostocie
canva/ma-k

Śląski rosół to pomysł na pyszny obiad zarówno bez okazji, jak i podczas świąt i większych uroczystości. Rosół gotowany jest również na wesela, jest bardzo aromatyczny i ma rewelacyjny smak. Sekretem są tradycyjne składniki i prostota.

Rosół jest zupą, którą możemy ugotować na wiele różnych sposobów. Na szczególną uwagę zasługuje śląski rosół gotowany na całej kurze, porcji wołowej i podrobach, dzięki czemu zyskuje wyraźny, mięsny smak, jest pożywny i rozgrzewający.

Śląski rosół gotowany jest na tradycyjnych warzywach rosołowych, koniecznie z dodatkiem kapusty, która wzmacnia aromat całego wywaru. Do rosołu dodajmy również liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i lubczyk. To zupełnie wystarczy, aby wywar był smaczny.

Nigdy nie dodawajmy soli na samym początku gotowania. Przyprawę możemy dodać przed samym podaniem dania. Sól zamyka pory w mięsie, a to właśnie przez nie wydobywa się cały smak i aromat. Gdy posolimy rosół na początku, otrzymamy zupę bez smaku i bez koloru.

Przepis na śląski rosół weselny

Składniki:

  • kura rosołowa

  • 500 g szpondru wołowego

  • 300 g wątróbek drobiowych

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • lubczyk

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1/4 główki kapusty

  • sól, pieprz

Jak ugotować śląski rosół weselny?

Mięso włóż do dużego garnka, wlej 3,5 l zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, do garnka dodaj marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, czosnek, lubczyk.

Cebulę opal nad ogniem lub przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni, dodaj do wywaru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw rosół do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Po rosole czas na drugie danie. Przygotuj zrazy wołowe z kluskami śląskimi. Do obiadu podaj kapustę czerwoną, buraki lub ogórki kiszone, a danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Gotujący się rosół
canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pl.polskiesklep.de