Poznaliśmy przepis na śląski rosół weselny. Absolutny hit, sekret tkwi w prostocie
Śląski rosół to pomysł na pyszny obiad zarówno bez okazji, jak i podczas świąt i większych uroczystości. Rosół gotowany jest również na wesela, jest bardzo aromatyczny i ma rewelacyjny smak. Sekretem są tradycyjne składniki i prostota.
Rosół jest zupą, którą możemy ugotować na wiele różnych sposobów. Na szczególną uwagę zasługuje śląski rosół gotowany na całej kurze, porcji wołowej i podrobach, dzięki czemu zyskuje wyraźny, mięsny smak, jest pożywny i rozgrzewający.
Śląski rosół gotowany jest na tradycyjnych warzywach rosołowych, koniecznie z dodatkiem kapusty, która wzmacnia aromat całego wywaru. Do rosołu dodajmy również liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i lubczyk. To zupełnie wystarczy, aby wywar był smaczny.
Nigdy nie dodawajmy soli na samym początku gotowania. Przyprawę możemy dodać przed samym podaniem dania. Sól zamyka pory w mięsie, a to właśnie przez nie wydobywa się cały smak i aromat. Gdy posolimy rosół na początku, otrzymamy zupę bez smaku i bez koloru.
Przepis na śląski rosół weselny
Składniki:
kura rosołowa
500 g szpondru wołowego
300 g wątróbek drobiowych
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
biała część pora
cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
lubczyk
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/4 główki kapusty
sól, pieprz
Jak ugotować śląski rosół weselny?
Mięso włóż do dużego garnka, wlej 3,5 l zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, do garnka dodaj marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, czosnek, lubczyk.
Cebulę opal nad ogniem lub przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni, dodaj do wywaru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw rosół do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Po rosole czas na drugie danie. Przygotuj zrazy wołowe z kluskami śląskimi. Do obiadu podaj kapustę czerwoną, buraki lub ogórki kiszone, a danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: pl.polskiesklep.de