Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Mamy najlepsze propozycje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.06.2022 19:29

Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Mamy najlepsze propozycje

Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Mamy najlepsze propozycje
canva/Magdalenawd

Czy wiesz, że liście chrzanu nie tylko są jadalne, ale i bardzo zdrowe? Liście w smaku przypominają korzeń, jednak są delikatniejsze. Liście chrzanu mają bogate zastosowanie w kuchni i możemy przygotować z nich wiele pysznych dań. Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu?

Korzeń chrzanu jest bardzo popularnym dodatkiem w polskiej kuchni. Jest świetnym dodatkiem do sosów, mięs, zup, przetworów. Każde danie przygotowanie z odrobiną korzenia nabiera charakteru i wspaniałego aromatu.

Liście chrzanu natomiast zwykle lądują w koszu. Mało kto wie, że nie dość, że są jadalne, to jeszcze zawierają mnóstwo cennych witamin i podobnie jak korzeń, wzbogacają smak potraw. Dowiesz się, co można przygotować z liści chrzanu, rodzina będzie zachwycona.

Liście przede wszystkim są źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób. W liściach znajdziemy również witaminę C, E, PP, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo regularne spożywanie liści chrzanu wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie.

Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu?

Liśce chrzanu dodaj do przetworów

Liście chrzanu są świetnym składnikiem przetworów na zimę. Do każdego słoika wystarczy dodać jeden liść, a warzywa, jak ogórki kiszone, cukinia i wiele innych, będą idealnie jędrne, chrupiące, smaczne i soczyste.

Z liści chrzanu zrób aromatyczne pesto

Pesto z liści chrzanu jest doskonałą alternatywą pesto z bazylii. Jest wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Kilka łyżek posiekanych i smażonych liści zblendujmy z czosnkiem, orzeszkami piniowymi i oliwą z oliwek. Tak przygotowane pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, mięsa, ryb, pieczywa.

Zawiń farsz na gołąbki w sparzone liście chrzanu

Liście chrzanu przygotujesz szybciej niż kapustę. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem i pogotujesz przez minutę, a liście będą miękkie, jędrne i bez problemu zawiniesz w nie farsz na gołąbki.

Dodaj liście chrzanu do zup i sałatek

Liście chrzanu doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup i sałatek ze świeżych warzyw. Każde danie przygotowane z tym aromatycznym składnikiem zyskuje niepowtarzalny smak. Liście chrzanu fantastycznie smakują np. z tradycyjną sałatką grecką, warzywnym curry, zupą jarzynową.

Świeża bagietka z chrzanowym pesto
canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl, stylzycia.radiozet.pl