Smakosze.pl
Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Mamy najlepsze propozycje

canva/Magdalenawd

Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Mamy najlepsze propozycje

20 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Czy wiesz, że liście chrzanu nie tylko są jadalne, ale i bardzo zdrowe? Liście w smaku przypominają korzeń, jednak są delikatniejsze. Liście chrzanu mają bogate zastosowanie w kuchni i możemy przygotować z nich wiele pysznych dań. Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu?

Korzeń chrzanu jest bardzo popularnym dodatkiem w polskiej kuchni. Jest świetnym dodatkiem do sosów, mięs, zup, przetworów. Każde danie przygotowanie z odrobiną korzenia nabiera charakteru i wspaniałego aromatu.

Tomasz Strzelczyk, jajecznica

Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Zawijana jajecznica jest inna niż wszystkie, syci i kosztuje grosze

CZYTAJ DALEJ

Liście chrzanu natomiast zwykle lądują w koszu. Mało kto wie, że nie dość, że są jadalne, to jeszcze zawierają mnóstwo cennych witamin i podobnie jak korzeń, wzbogacają smak potraw. Dowiesz się, co można przygotować z liści chrzanu, rodzina będzie zachwycona.

Liście przede wszystkim są źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób. W liściach znajdziemy również witaminę C, E, PP, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo regularne spożywanie liści chrzanu wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie.

Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu?

Liśce chrzanu dodaj do przetworów

Liście chrzanu są świetnym składnikiem przetworów na zimę. Do każdego słoika wystarczy dodać jeden liść, a warzywa, jak ogórki kiszone, cukinia i wiele innych, będą idealnie jędrne, chrupiące, smaczne i soczyste.

Z liści chrzanu zrób aromatyczne pesto

Pesto z liści chrzanu jest doskonałą alternatywą pesto z bazylii. Jest wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Kilka łyżek posiekanych i smażonych liści zblendujmy z czosnkiem, orzeszkami piniowymi i oliwą z oliwek. Tak przygotowane pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, mięsa, ryb, pieczywa.

Zawiń farsz na gołąbki w sparzone liście chrzanu

Liście chrzanu przygotujesz szybciej niż kapustę. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem i pogotujesz przez minutę, a liście będą miękkie, jędrne i bez problemu zawiniesz w nie farsz na gołąbki.

Dodaj liście chrzanu do zup i sałatek

Liście chrzanu doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup i sałatek ze świeżych warzyw. Każde danie przygotowane z tym aromatycznym składnikiem zyskuje niepowtarzalny smak. Liście chrzanu fantastycznie smakują np. z tradycyjną sałatką grecką, warzywnym curry, zupą jarzynową.

Świeża bagietka z chrzanowym pesto

canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl, stylzycia.radiozet.pl




Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >