Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Mamy najlepsze propozycje
Czy wiesz, że liście chrzanu nie tylko są jadalne, ale i bardzo zdrowe? Liście w smaku przypominają korzeń, jednak są delikatniejsze. Liście chrzanu mają bogate zastosowanie w kuchni i możemy przygotować z nich wiele pysznych dań. Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu?
Korzeń chrzanu jest bardzo popularnym dodatkiem w polskiej kuchni. Jest świetnym dodatkiem do sosów, mięs, zup, przetworów. Każde danie przygotowanie z odrobiną korzenia nabiera charakteru i wspaniałego aromatu.
Liście chrzanu natomiast zwykle lądują w koszu. Mało kto wie, że nie dość, że są jadalne, to jeszcze zawierają mnóstwo cennych witamin i podobnie jak korzeń, wzbogacają smak potraw. Dowiesz się, co można przygotować z liści chrzanu, rodzina będzie zachwycona.
Liście przede wszystkim są źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób. W liściach znajdziemy również witaminę C, E, PP, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo regularne spożywanie liści chrzanu wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie.
Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu?
Liśce chrzanu dodaj do przetworów
Liście chrzanu są świetnym składnikiem przetworów na zimę. Do każdego słoika wystarczy dodać jeden liść, a warzywa, jak ogórki kiszone, cukinia i wiele innych, będą idealnie jędrne, chrupiące, smaczne i soczyste.
Z liści chrzanu zrób aromatyczne pesto
Pesto z liści chrzanu jest doskonałą alternatywą pesto z bazylii. Jest wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Kilka łyżek posiekanych i smażonych liści zblendujmy z czosnkiem, orzeszkami piniowymi i oliwą z oliwek. Tak przygotowane pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, mięsa, ryb, pieczywa.
Zawiń farsz na gołąbki w sparzone liście chrzanu
Liście chrzanu przygotujesz szybciej niż kapustę. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem i pogotujesz przez minutę, a liście będą miękkie, jędrne i bez problemu zawiniesz w nie farsz na gołąbki.
Dodaj liście chrzanu do zup i sałatek
Liście chrzanu doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup i sałatek ze świeżych warzyw. Każde danie przygotowane z tym aromatycznym składnikiem zyskuje niepowtarzalny smak. Liście chrzanu fantastycznie smakują np. z tradycyjną sałatką grecką, warzywnym curry, zupą jarzynową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: kuchnia.wp.pl, stylzycia.radiozet.pl