Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik
Pomysł na pyszną kolację lub dodatek do dań z grilla? Przygotuj sałatkę szopską z sezonowych, świeżych warzyw i aromatycznym sosem pietruszkowym. Sekretem doskonałego smaku jest lekki ser bułgarski, każdy będzie prosił o dokładkę.
Lekkie sałatki są wakacyjnym hitem. Nie ma nic lepszego od świeżych, słodkich warzyw sezonowych. Połączenie pomidorów, papryki i ogórków gruntowych to już klasyka, lecz jeśli dodamy do nich ser bułgarski i sos pietruszkowy, otrzymamy wyśmienite danie- sałatkę szopską.
Sałatka szopska zachwyci wszystkich swoim wspaniałym, złożonym smakiem. Sałatka jest lekka, delikatna, ale i wyraźna. Jest również bardzo aromatyczna za sprawą sosu z oliwy z oliwek i świeżej, posiekanej natki pietruszki.
Bułgarski ser szopski produkowany jest z mleka krowiego. Jest delikatny, lekko słony i doskonale nadaje się do sałatek, przystawek i zapiekanek. Ser szopski podobny jest do greckiego sera feta, ale jest delikatniejszy i bardziej miękki.
Przepis na bułgarską sałatkę szopską
Składniki na 2 porcje:
150 g bułgarskiego sera szopskiego
2 dojrzałe, słodkie pomidory
papryka czerwona
garść czarnych oliwek
mała, biała cebula
3 ogórki gruntowe
Składniki na sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę szopską?
Pomidory, ogórki, paprykę pokrój w kostkę, cebulę w słupki i rozłóż na dwa talerze. Dodaj czarne oliwki. Przygotuj sos: oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, natką pietruszki, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Na każdą porcję sałatki pokrusz ser szopski i polej aromatycznym sosem pietruszkowym, smacznego.
Sałatka szopka będzie idealnym dodatkiem do dań z grilla. Możesz przygotować do niej np. pyszne grzanki czosnkowe i grillowaną pierś z kurczaka, a cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com