Przepis na kultowe jabłka w szlafroczkach w nowej odsłonie. 2 przyprawy nadają deserowi charakteru
Jabłka w szlafroczkach są prostym i smacznym deserem. Jesienny owoc zamknięty jest w przyjemnie miękkim cieście z dodatkiem drożdży i doprawiony dwiema wspaniałymi przyprawami korzennymi — cynamonem i kardamonem. Nadają mu one nieco pikanterii i niesamowitego aromatu. Nikt się nie oprze.
Jabłka w szlafroczkach najkrócej opisać można jako szarlotkę zamkniętą w formie niewielkiego ciastka. Taka porcja idealnie pasuje do popołudniowej herbaty czy kawy. Pięknie pachnące owoce otulone delikatnym ciastem drożdżowym skuszą nawet wybrednych smakoszy. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienite jabłka w szlafroczkach
Składniki:
-
4 spore jabłka dowolnej odmiany
-
2 jaja
-
25 g smalcu
-
2 łyżki ciepłej wody
-
30 g świeżych drożdży
-
10 g cukru
-
500 g mąki pszennej
-
240 g miękkiego masła
-
sok z cytryny do skropienia owoców
-
pół łyżeczki cynamonu
-
1/3 łyżeczki kardamonu
-
cukier do posypania jabłek (opcjonalnie)
Jak zrobić jabłka w szlafroczkach? Znamy przepis na znakomity deser
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Drożdże kruszymy do szklanki i zalewamy ciepłą wodą. Starannie rozprowadzamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Tworzymy w niej dołek i wlewamy do niego masę drożdżową.
Wbijamy także jaja i wsypujemy cukier puder. Na koniec dodajemy masło i smalec w temperaturze pokojowej i przystępujemy do wyrabiania ciasta. Gotową masę odkładamy na bok na czas przygotowania jabłek, przykrywając miskę ściereczką.
Jabłka myjemy i pozbawiamy je skórki. Rozcinamy na ćwiartki, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Każdy z kawałków przekrawamy jeszcze na 2 lub 4 plasterki. Owoce skrapiamy odrobiną soku z cytryny — dzięki temu zabiegowi nie ściemnieją przed upieczeniem ciasteczek.
Obsypujemy je cynamonem i kardamonem. Mieszamy, a jeśli mamy chęć na słodszy deser dodajemy również nieco cukru. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 4 mm i wycinamy z niego okręgi, na których umieszczamy po kawałku jabłka. Każdą sztukę składamy na pół, tworząc coś na kształt niesklejonej sakiewki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie jabłka w szlafroczkach powinny się ładnie zrumienić. Przed podaniem posypujemy przysmak cukrem pudrem. Możemy też udekorować go lukrem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z jabłkami. Szczególnie polecamy pełną charakteru szarlotkę z imbirem . Być może też skuszą was owoce zapiekane z farszem z orzechów i żurawiny
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: