Jadasz fasolkę szparagową ze zrumienioną bułką? Z tym dodatkiem będzie o wiele zdrowsza
Jak zwykle podajesz fasolkę szparagową? Większość osób jada ją polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Jest niezwykle smaczna, ale niestety niezbyt zdrowa. Okrasa zdecydowanie bowiem podnosi kaloryczność całego dania. Dlatego na początku sezonu warto poznać inne, o wiele zdrowsze alternatywy złocistej bułeczki. Będzie i smacznie i zdrowo.
Fasolka szparagowa, czyli co zamiast bułki tartej?
Fasolka szparagowa z zarumienioną bułką tartą jest pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Lubią ją dzieci i osoby dorosłe. Jednak nawet najbardziej wyborne danie może się znudzić. Poza tym bułka tarta jest bardzo kaloryczna . 100 g bułki tartej smażonej na maśle ma aż 500 kcal.
Osoby, które dbają o linię niezbyt chętnie sięgają po fasolkę szparagową w tym tradycyjnym i tuczącym wydaniu. Warto zaznaczyć, że sama w sobie fasolka szparagowa ma tylko 37 kcal w 100 g. Możesz zastąpić bułkę tartą pieczywem pełnoziarnistym lub tartym chlebem żytnim. Można ją podać z przesmażoną mąką migdałową.
Eksperymentuj z fasolką szparagową, a będzie pysznie
To lubiane warzywo możesz podać z prażonymi ziarnami sezamu, słonecznika lub dyni. Z powodzeniem bułkę tartą możemy zastąpić pesto. Możemy je przygotować z bazylii lub liści rzodkiewki. Doskonały też będzie czosnek z oliwą i solą, posiekany koperek oraz posiekane suszone pomidory.
Również połączenie pietruszki z czosnkiem będzie świetną alternatywą dla bułki tartej. Można spróbować imbiru z dodatkiem chili. Takie połączenie nada fasolce szparagowej egzotycznego smaku. Dobrym rozwiązaniem będzie też posypanie fasolki tymiankiem, solą i pieprzem.
Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest źródłem błonnika i zawiera witaminy: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej też przeciwutleniacze, beta-karoten i potas. Powinny jeść ją osoby, które mają nadciśnienie, problem z obrzękami i układem trawiennym. Jedzenie fasolki szparagowej wspomaga pracę układu nerwowego i obniża poziom cholesterolu.
Dodatkowo redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca. Warto pamiętać, że zielona fasolka nadaje się bardziej do sałatek i ma wyrazisty smak. Natomiast żółta jest doskonała do gotowania. Pisaliśmy o przepisie Tomasza Strzelczyka na to warzywo . Informowaliśmy, ile kosztuje fasolka szparagowa.