Smakosze.pl Przepisy Jadła za 5 złotych dziennie przez cały tydzień
Wykop / diignat / 4wheels

Jadła za 5 złotych dziennie przez cały tydzień

22 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Każdy smakosz chciałby wydawać na jedzenie niewielkie pieniądze. 5 złotych przeważnie jest przez nas traktowane, jako kwota pozwalająca na niewielkie zakupy. Jednak przy odpowiednim planowaniu kwota pozwala na przygotowanie ciekawych posiłków.

Wydawała 5 złotych dziennie na jedzenie

Zazwyczaj spora część naszych przychodów przeznaczana jest na jedzenie. Większość smakoszy stwierdziłaby zapewne, że 5 złotych może wystarczyć zaledwie na kanapki lub inne podstawowe smakołyki . Okazuje się, że tanie posiłki nie muszą być nudne.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na tanią pizzę, którą można przygotować w 10 minut . Dziś przyjrzymy się eksperymentowi, na który pokusiła się użytkowniczka portalu Wykop. Przez tydzień wydawała maksymalnie 5 złotych na jedzenie. Codziennie jadła trzy posiłki.

Internautka wskazała w swoim wpisie zasady, którymi się kierowała. Zakupy robiła w popularnych sieciach sklepów i nie wyczekiwała na specjalne promocje . Przygotowane posiłki miały być zdrowe. Natomiast dzienne koszty uwzględniały częściową wartość wykorzystanych produktów.

Tygodniowy jadłospis za 5 złotych dziennie

Użytkowniczka portalu Wykop o pseudonimie dinkum podzieliła się z internautami swoim menu, które towarzyszyło jej przez tydzień. Na każdy dzień przeznaczyła około 5 złotych. Trzeba przyznać, że taki jadłospis robi wrażenie.

Dzień pierwszy — 4,96 zł

  • śniadanie: owsianka na wodzie jabłkiem, cynamonem i rodzynkami

  • obiad: gulasz z kurczaka z dynią, placki ziemniaczane z piekarnika

  • kolacja: kanapki z domową pastą z fasoli i 2 rzodkiewki

Dzień drugi — 4,90 zł

  • śniadanie: 2 kanapki z chleba razowego z masłem, jajkiem i czerwoną papryką

  • obiad: gulasz z dynią, placki ziemniaczane, sałata skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek

  • kolacja: ryż zapiekany z jabłkiem, cynamonem i cukrem waniliowym

Dzień trzeci — 4,92 zł

  • śniadanie: jajecznica z 3 jajek, pomidor oraz 2 grzanki polane oliwą z oliwek

  • obiad: zupa na kościach z kurczaka z makaronem i marchewką na ostro oraz ryż zapiekany z jabłkami

  • kolacja: 3 kanapki z razowca z domową pastą z fasoli, cebulą i sałatą

Dzień czwarty — 3,69 zł

  • śniadanie: owsianka z jabłkiem

  • obiad: rydze z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi

  • kolacja: zupa z makaronem i marchewką na ostro

Dzień piąty — 4,97 zł

  • śniadanie: 2 kromki chleba w jajku z dżemem z czarnych porzeczek oraz pół kubka kawy zbożowej

  • obiad: wątróbka drobiowa ze smażoną cebulą, ziemniaki i pieczony burak

  • kolacja: kasza gryczana z masłem oraz, domowy sok marchwiowo-jabłkowy

  • wieczorna przekąska: popcorn

Dzień szósty — 5,00 zł

  • śniadanie: owsianka z jabłkiem i cynamonem

  • obiad: dal z grochu i 4 chlebki naan

  • kolacja: 4 kanapki z chleba razowego z pastą z wątróbek drobiowych z ogórkiem kiszonym

Dzień siódmy — 4,98 zł

  • śniadanie: omlet biszkoptowy z syropem cynamonowo-imbirowym

  • obiad: 10 pierogów ruskich z podsmażoną cebulą oraz sałatka z pieczonego buraka i jabłka

  • kolacja: 4 kanapki z chleba razowego ze śledziem w oleju z cebulą

Przepis na niedrogi i pyszny gulasz

Internautka, która przez tydzień jadła za 5 złotych dziennie, podzieliła się niektórymi przepisami. Godny uwagi jest gulasz z kurczakiem, którego dwie porcje warte są około 2,91 zł . Na początku musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

(Wykop / dinkum)

  • mięso z ćwiartki kurczaka

  • 600 g dyni

  • 2 cebule

  • 10 ml oleju

  • 10 g mąki pszennej

  • 2 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz

  • sól

Najpierw należy obrać mięso z kości. Pozostałości możemy wykorzystać, chociażby do przyrządzenia zupy. Mięso kroimy na małe kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju . Dodajemy posiekane cebule. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła składniki. Zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe przyprawy. Potrawę dusimy pod przykryciem przez 20 minut . Dynię kroimy w kostkę. Wzbogacamy o nią nasz specjał.

Gulasz dusimy jeszcze przez 20 minut. W tym czasie dynia powinna odpowiednio zmięknąć. W razie potrzeby zagęszczamy go mąką . Trzeba przyznać, że zdjęcie zamieszczone na portalu Wykop przez użytkowniczkę o pseudonimie dinkum, prezentuje się niezwykle smakowicie. Godny uwagi jest również przepis na gulasz od Magdy Gessler .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wykop

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy