Smakosze.pl
Gulasz

pixabay.com/RitaE; Jan Bielecki/East News

Gessler podała przepis na gulasz po węgiersku. Ideał na mroźne dni

13 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Gulasz po węgiersku z przepisu Magdy Gessler zachwyci cię smakiem, ale i rozgrzewającymi właściwościami. Restauratorka podzieliła się swoją recepturą w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Gulasz uwzględniony w menu zrewolucjonizowa

Gulasz po węgiersku wpisuje się bez dwóch zdań w typowy, polski jadłospis. Kuchnia polska pełna jest znakomitych potraw mięsnych, które zaskarbiły sobie serca smakoszy z całego świata. Nie trzeba chyba wspominać o klasycznym schabowym, aromatycznych gołąbkach czy chrupiących kotletach mielonych.

Jako że gulasz po węgiersku jest jednym z ulubionych dań w naszym kraju, Magda Gessler postanowiła podzielić się swoim przepisem w trakcie trwania „Kuchennych Rewolucji". Tworząc nową odsłonę restauracji „Helios” w Czerwionce-Leszczynach, dodała do menu właśnie aromatyczny gulasz. Wzbogacony o paprykę, pomidory i ziemniaki, podbił serca gości zrewolucjonizowanej restauracji.

Magda Gessler znana jest przede wszystkim z zamiłowania do potraw kuchni polskiej. Dzięki temu i my możemy korzystać z jej receptur, tworząc w domach prawdziwe rarytasy. Choć z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony przepis, który pochodzi od babć czy mam, warto spróbować gulaszu w nieco innej wersji.

Gulasz to nie jedyny rewelacyjny przepis Gessler

Restauratorka dzieli się w sieci swoimi przepisami na wiele potraw, które bez dwóch zdań kojarzymy z kuchnią narodową. „Kuchenne Rewolucje" to kolejny środek komunikacji między nią, a jej fanami. Na łamach każdego odcinka pojawiają się coraz to nowsze potrawy, które inspirują miliony przed telewizorami.

W tym artykule pisaliśmy na temat przepisu Gessler na klasyczną sałatkę jarzynową, którą z pewnością zdążyliśmy się objeść w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Wśród tajnych receptur restauratorki nie zabrakło również przepisu na prawdziwy, polski żurek. Pisaliśmy o nim tutaj.

Przepis na gulasz po węgiersku z przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej bez kości

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 300 g ziemniaków

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki kminku

  • 2 czerwone papryki

  • 300 g pomidorów

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowanie gulaszu zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obieramy i siekamy na drobno cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obieramy i kroimy na większe kawałki. Następnie w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.

Wrzucamy do niego czosnek, cebulę, a po chwili doprawiamy składniki mieloną papryką oraz kminkiem. Mięso dodajemy na końcu i smażymy do zarumienienia. Jeśli będzie już gotowe, dolewamy do garnka 600 ml wody i gotujemy całość pod przykryciem. Podaje się, że przez około 60 minut. Po tym czasie nasze mięso będzie idealnie miękkie.

[EMBED-11]

Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy ze środka i również dzielimy na drobno. Całość wrzucamy do garnka i gotujemy przez kolejne 20 minut do zgęstnienia sosu. Doprawiamy gulasz solą oraz pieprzem i wykładamy na talerze. Można podawać go z dodatkiem pietruszki oraz w towarzystwie świeżego pieczywa. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >