Gessler podała przepis na gulasz po węgiersku. Ideał na mroźne dni
Gulasz po węgiersku wpisuje się bez dwóch zdań w typowy, polski jadłospis. Kuchnia polska pełna jest znakomitych potraw mięsnych, które zaskarbiły sobie serca smakoszy z całego świata. Nie trzeba chyba wspominać o klasycznym schabowym, aromatycznych gołąbkach czy chrupiących kotletach mielonych.
Jako że gulasz po węgiersku jest jednym z ulubionych dań w naszym kraju, Magda Gessler postanowiła podzielić się swoim przepisem w trakcie trwania „Kuchennych Rewolucji". Tworząc nową odsłonę restauracji „Helios” w Czerwionce-Leszczynach, dodała do menu właśnie aromatyczny gulasz. Wzbogacony o paprykę, pomidory i ziemniaki, podbił serca gości zrewolucjonizowanej restauracji.
Magda Gessler znana jest przede wszystkim z zamiłowania do potraw kuchni polskiej. Dzięki temu i my możemy korzystać z jej receptur, tworząc w domach prawdziwe rarytasy. Choć z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony przepis, który pochodzi od babć czy mam, warto spróbować gulaszu w nieco innej wersji.
Gulasz to nie jedyny rewelacyjny przepis Gessler
Restauratorka dzieli się w sieci swoimi przepisami na wiele potraw, które bez dwóch zdań kojarzymy z kuchnią narodową. „Kuchenne Rewolucje" to kolejny środek komunikacji między nią, a jej fanami. Na łamach każdego odcinka pojawiają się coraz to nowsze potrawy, które inspirują miliony przed telewizorami.
W tym artykule pisaliśmy na temat przepisu Gessler na klasyczną sałatkę jarzynową, którą z pewnością zdążyliśmy się objeść w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Wśród tajnych receptur restauratorki nie zabrakło również przepisu na prawdziwy, polski żurek. Pisaliśmy o nim tutaj.
Składniki:
700 g łopatki wieprzowej bez kości
2 cebule
2 ząbki czosnku
300 g ziemniaków
3 łyżki oleju
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki kminku
2 czerwone papryki
300 g pomidorów
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowanie gulaszu zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obieramy i siekamy na drobno cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obieramy i kroimy na większe kawałki. Następnie w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
Wrzucamy do niego czosnek, cebulę, a po chwili doprawiamy składniki mieloną papryką oraz kminkiem. Mięso dodajemy na końcu i smażymy do zarumienienia. Jeśli będzie już gotowe, dolewamy do garnka 600 ml wody i gotujemy całość pod przykryciem. Podaje się, że przez około 60 minut. Po tym czasie nasze mięso będzie idealnie miękkie.
[EMBED-11]
Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy ze środka i również dzielimy na drobno. Całość wrzucamy do garnka i gotujemy przez kolejne 20 minut do zgęstnienia sosu. Doprawiamy gulasz solą oraz pieprzem i wykładamy na talerze. Można podawać go z dodatkiem pietruszki oraz w towarzystwie świeżego pieczywa. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
W jaki sposób odróżnić słodkie mandarynki od kwaśnych? Nie ma nic prostszego
Zaskakująca decyzja Roberta Makłowicza. Jego jadłospis ulegnie znaczącej zmianie
Gwiazda wśród deserów. Pyszna i efektowna „róża karnawałowa”
Źródło: beszamel.se.pl
Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis: