Czy jajka na śniadanie są dobrym pomysłem? Eksperci rozwiali wątpliwości
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Niektórzy smakosze uważają je za potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Jednak w rzeczywistości jajka należą do grona produktów, które warta dodać do codziennego jadłospisu.
Jajka na śniadanie?
Nie da się ukryć, że jajka bardzo często są przez nas zajadane niedługo po przebudzeniu. Przeważnie decydujemy się na ich przygotowanie w formie jajecznicy. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jaki błąd można wówczas popełnić .
Smakowite jajka u niektórych smakoszy wzbudzają pewne wątpliwości. Część z nich sądzi nawet, że nie powinno się ich jadać na śniadanie. Na szczęście eksperci rozwiewają wszelkie wątpliwości. Jajka posiadają wiele cennych składników odżywczych .
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Krok do Zdrowia, jajka wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się, że śniadanie w takiej formie nie podnosi poziomu cholesterolu i lipidów we krwi . Potwierdzają to badania opublikowane w czasopiśmie American College of Nutrition.
Niepozorne jajka dostarczają nam składników odżywczych, które mogą zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Oczywiście musimy zachować rozsądek. Lepiej zdecydować się na gotowane jajka, zamiast smażonych .
Co jeszcze skrywają w sobie jajka?
Jajka są prawdziwą bombą białek, minerałów i witamin . Jednocześnie są niskokaloryczne. Mając na uwadze ten fakt nietrudno stwierdzić, że śniadanie z ich udziałem będzie dobrym pomysłem. Zwłaszcza że jajka wspierają prace naszego mózgu.
Portal Krok do Zdrowia podkreśla, że jajka dostarczają nam cholinę. Związek ten może zapobiegać chorobie Alzheimera. Smakowite jajka dostarczają nam również fosfatydylocholinę i sfingomielinę, które pomagają w syntezie acetylocholiny, pełniącej funkcje neuroprzekaźnika .
Jajka są również dobre dla osób, które regularnie ćwiczą. Śniadanie w takiej formie pomoże zregenerować mięśnie . Bez wątpienia jajka można uznać za wyjątkowy produkt, który warto regularnie zajadać. Warto wiedzieć, jak szybko obierać je ze skorupek .
Regularnie jedzenie jajek ma wiele plusów. Oczywiście pamiętajmy o umiarze i nie sięgajmy po nie bezustannie. Zdaniem ekspertów często jedzenie porcji trzech jajek nie będzie niosło za sobą konsekwencji. Oczywiście powyższego artykułu nie należy traktować jako porady medycznej, a w przypadku wszelkich problemów zdrowotnych należy kontaktować się z lekarzem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa niczym z restauracji w mniej niż 15 minut. Doskonały krem z pieczonej papryki
-
Mięso na rosół wrzucasz do zimnej czy gorącej wody? Jeden sposób natychmiast porzuć
-
Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślić
Źródło: Krok do Zdrowia