Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najgorszy błąd podczas smażenia jajecznicy. Chwila nieuwagi i mamy potrawę suchą jak wiór
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 26.01.2021 01:00

Najgorszy błąd podczas smażenia jajecznicy. Chwila nieuwagi i mamy potrawę suchą jak wiór

Jajecznica może być kulinarną katastrofą
Pixabay / MAKY_OREL

Jajecznica wiele razy potrafiła wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Ciężko zliczyć możliwości jej przygotowania. Jednak jedna kwestia jest niezmienna. Jajka należy smażyć w odpowiedniej temperaturze.

Co zrobić, aby jajecznica nie była sucha i bez smaku?

Nie da się ukryć, że jajecznica jest wyjątkową propozycją śniadaniową, obok której nie sposób przejść obojętnie. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym wykorzystuje się niecodzienną mieszankę przypraw. Dziś przyjrzymy się bliżej kwestii odpowiedniego smażenia.

Jajecznica podczas smażenia może zacząć skwierczeć. Winę za taki stan rzeczy ponosi zbyt wysoka temperatura. Nasze śniadanie smażone w takich warunkach bardzo szybko stanie się suchym i niezbyt smacznym posiłkiem. Na szczęście możemy coś na to zaradzić.

Kiedy w grę wchodzi jajecznica, pamiętajmy, że najlepiej rozpocząć smażenie na niewielkim ogniu. Patelnia powinna być rozgrzana, jednak nie bardzo gorąca. Po wylaniu na nią jajek powinny się one ścinać. Wówczas delikatnie je mieszamy i zmniejszamy ogień.

Taka metoda smażenia jest z pewnością bardziej czasochłonna. Jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Kulinaria nie lubią pospiechu, a jajecznica usmażona w taki sposób z pewnością zachwyci wszystkich, którzy mają ochotę na fantastyczne śniadanie.

O tym nigdy nie zapominaj

Mistrzowie kuchni są zgodni, że jajecznica powinna być doprawiona dopiero po usmażeniu. Dzięki temu ich smak będzie o wiele bardziej wyrazisty i nie zaniknie podczas smażenia. Warto również pamiętać, że idealna jajecznica ma ścięte białko i lekko płynne żółtko.

Bardziej płynne żółtko posiada więcej składników odżywczych. Sytuacja jest analogiczna jak w przypadku gotowania jajek. Jakiś czas temu wspominaliśmy o różnicach między tymi na twardo, a na miękko

Jajecznica może być wzbogacona o dodatkowe żółtko. W takiej sytuacji poprawi się temperatura wiązania. Śniadaniowy smakołyk warto również urozmaicić odrobiną mleka. Dzięki niemu nasze jajka będą bardziej puszyste.

Smakowita jajecznica będzie smakowała najlepiej, jeżeli jajka wymieszamy przed smażeniem w misce. Masa powinna być w miarę jednolita i żółta. Nie ubijajmy jej zbyt mocno, ponieważ wtedy jajecznica może nas rozczarować swoją konsystencją.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Genialne; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka