Smakosze.pl
Jajecznica może być kulinarną katastrofą

Pixabay / MAKY_OREL

Najgorszy błąd podczas smażenia jajecznicy. Chwila nieuwagi i mamy potrawę suchą jak wiór

26 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Idealna jajecznica uchodzi za jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jednak najbardziej istotną kwestią jest smak. Jeśli chwilę po wylaniu jajek na pat

Jajecznica wiele razy potrafiła wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Ciężko zliczyć możliwości jej przygotowania. Jednak jedna kwestia jest niezmienna. Jajka należy smażyć w odpowiedniej temperaturze.

Co zrobić, aby jajecznica nie była sucha i bez smaku?

Nie da się ukryć, że jajecznica jest wyjątkową propozycją śniadaniową, obok której nie sposób przejść obojętnie. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym wykorzystuje się niecodzienną mieszankę przypraw. Dziś przyjrzymy się bliżej kwestii odpowiedniego smażenia.

Jajecznica podczas smażenia może zacząć skwierczeć. Winę za taki stan rzeczy ponosi zbyt wysoka temperatura. Nasze śniadanie smażone w takich warunkach bardzo szybko stanie się suchym i niezbyt smacznym posiłkiem. Na szczęście możemy coś na to zaradzić.

Kiedy w grę wchodzi jajecznica, pamiętajmy, że najlepiej rozpocząć smażenie na niewielkim ogniu. Patelnia powinna być rozgrzana, jednak nie bardzo gorąca. Po wylaniu na nią jajek powinny się one ścinać. Wówczas delikatnie je mieszamy i zmniejszamy ogień.

Taka metoda smażenia jest z pewnością bardziej czasochłonna. Jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Kulinaria nie lubią pospiechu, a jajecznica usmażona w taki sposób z pewnością zachwyci wszystkich, którzy mają ochotę na fantastyczne śniadanie.

O tym nigdy nie zapominaj

Mistrzowie kuchni są zgodni, że jajecznica powinna być doprawiona dopiero po usmażeniu. Dzięki temu ich smak będzie o wiele bardziej wyrazisty i nie zaniknie podczas smażenia. Warto również pamiętać, że idealna jajecznica ma ścięte białko i lekko płynne żółtko.

Bardziej płynne żółtko posiada więcej składników odżywczych. Sytuacja jest analogiczna jak w przypadku gotowania jajek. Jakiś czas temu wspominaliśmy o różnicach między tymi na twardo, a na miękko

Jajecznica może być wzbogacona o dodatkowe żółtko. W takiej sytuacji poprawi się temperatura wiązania. Śniadaniowy smakołyk warto również urozmaicić odrobiną mleka. Dzięki niemu nasze jajka będą bardziej puszyste.

Smakowita jajecznica będzie smakowała najlepiej, jeżeli jajka wymieszamy przed smażeniem w misce. Masa powinna być w miarę jednolita i żółta. Nie ubijajmy jej zbyt mocno, ponieważ wtedy jajecznica może nas rozczarować swoją konsystencją.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Genialne; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Pomidory wyrosną jeszcze większe

Porady

Czym nawozić pomidory?

Czytaj więcej >
Jak oczyścić spód patelni?

Porady

Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Prosty sposób na przyśpieszenie wzrostu pomidorów

Czytaj więcej >
młode ziemniaki

Porady

Wysokie ceny młodych ziemniaków

Czytaj więcej >
Jednorazowy młynek do pieprzu

Porady

Jak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?

Czytaj więcej >
Ogórki będą rosły fantastycznie

Porady

Piorunująco skuteczny nawóz do ogórków z pokrzywy

Czytaj więcej >