Jajka faszerowane groszkiem. Obłędnie pyszne
Jajka faszerowane groszkiem to pomysł na wyśmienitą przekąskę lub dodatek do zimnej płyty. Jajka gotowane na twardo z pastą z żółtek i pastą z groszku zielonego zachwycą wszystkich swoim smakiem i niebanalnym wyglądem. Poznaj przepis na jajka faszerowane groszkiem.
Jajka faszerowane to świetny pomysł na przystawkę, przekąskę i kolację. Sprawdzą się zarówno na szybki posiłek, jak i danie imprezowe, okolicznościowe i świąteczne, np. na Wielkanoc. Jajka faszerowane groszkiem wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.
Groszek bardzo dobrze łączy się z jajkami, jest słodki, o oliwa i masło nadają mu kremowej konsystencji. Z żółtek również przygotuj pastę, wystarczy, że dodasz do nich szczypiorek i masło, a będzie pyszna i równie kremowa. Gotowe pasty łatwo wyłożysz na białka.
Zielony groszek to pyszny dodatek do wielu dań, zrobisz z niego puree, pesto, ugotujesz pyszną i zdrową zupę krem, dodasz do sałatek, curry i innych potraw. Pesto z zielonego groszku będzie świetne do makaronu i na kanapki, musisz go spróbować.
Szukasz pomysłu na świetną i oryginalną przekąskę? Tu poznasz przepis na pieczarki faszerowane z cebulką i papryką, są proste i pyszne.
Przepis na jajka faszerowane groszkiem
Składniki:
5 jajek M
pół szklanki zielonego groszku
szczypiorek
sól, pieprz
miękkie masło
łyżka oliwy z oliwek
szczypiorek
Jak zrobić jajka faszerowane groszkiem?
Groszek zblenduj z oliwą na gładką masę, dodaj odrobinę masła, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, przekrój je wzdłuż.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Z jajek wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem i wymieszaj z odrobiną masła i posiekanym szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka faszeruj kolejno żółtkami i kremem z groszku i podaj.