Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka faszerowane groszkiem. Obłędnie pyszne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.02.2022 01:00

Jajka faszerowane groszkiem. Obłędnie pyszne

Jajka faszerowane groszkiem
canva/pixelshot

Jajka faszerowane groszkiem to pomysł na wyśmienitą przekąskę lub dodatek do zimnej płyty. Jajka gotowane na twardo z pastą z żółtek i pastą z groszku zielonego zachwycą wszystkich swoim smakiem i niebanalnym wyglądem. Poznaj przepis na jajka faszerowane groszkiem.

Jajka faszerowane to świetny pomysł na przystawkę, przekąskę i kolację. Sprawdzą się zarówno na szybki posiłek, jak i danie imprezowe, okolicznościowe i świąteczne, np. na Wielkanoc. Jajka faszerowane groszkiem wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.

Groszek bardzo dobrze łączy się z jajkami, jest słodki, o oliwa i masło nadają mu kremowej konsystencji. Z żółtek również przygotuj pastę, wystarczy, że dodasz do nich szczypiorek i masło, a będzie pyszna i równie kremowa. Gotowe pasty łatwo wyłożysz na białka.

Zielony groszek to pyszny dodatek do wielu dań, zrobisz z niego puree, pesto, ugotujesz pyszną i zdrową zupę krem, dodasz do sałatek, curry i innych potraw. Pesto z zielonego groszku będzie świetne do makaronu i na kanapki, musisz go spróbować.

Szukasz pomysłu na świetną i oryginalną przekąskę? Tu poznasz przepis na pieczarki faszerowane z cebulką i papryką, są proste i pyszne.

Przepis na jajka faszerowane groszkiem

Składniki:

  • 5 jajek M

  • pół szklanki zielonego groszku

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

  • miękkie masło

  • łyżka oliwy z oliwek

  • szczypiorek

Jak zrobić jajka faszerowane groszkiem?

Groszek zblenduj z oliwą na gładką masę, dodaj odrobinę masła, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, przekrój je wzdłuż.

Zielony groszek

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Z jajek wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem i wymieszaj z odrobiną masła i posiekanym szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka faszeruj kolejno żółtkami i kremem z groszku i podaj.

Tagi: Jajka Danie