Obłędnie pyszne faszerowane pieczarki - idealna przekąska na karnawał
Sezon na świeże grzyby już niestety za nami. W sklepach jednak bez problemu znajdziemy pieczarki. Wystarczy kilka chwil, by zamienić je w efektowną przekąskę, która skradnie serca wielu smakoszy. Podajcie ją na karnawałowej imprezie, a goście będą zachwyceni.
Pieczarki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Będą doskonałe jako dodatek do pizzy czy składnik farszu do pierogów. Gdy wypełnimy je ulubionymi warzywami, zamienią się w nie lada przysmak. Koniecznie ich spróbujcie. Na początek proponujemy wykorzystać cebulkę, ale oczywiście możecie eksperymentować z innymi dodatkami.
Przepis na smaczne faszerowane pieczarki
Składniki:
20 dużych pieczarek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
2 łyżki bułki tartej
150 g ulubionego sera żółtego
2 łyżki posiekanego koperku
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz w ilości do smaku
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, lecz nie myjemy ich. Kapelusze możemy obrać ze skórki, jeśli są bardzo brudne. Usuwamy trzonki, a następnie kapelusze oprószamy solą. Grzyby układamy na ręczniku papierowym i odkładamy na około pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Trzonki pieczarek obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.
Do cebulki dodajemy rozdrobnione trzonki pieczarek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż grzyby nieco odparują. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Wszystko dokładnie mieszamy, a po chwili odstawiamy do wystudzenia. Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, koperek oraz połowę sera. Łączymy składniki. Tak przygotowaną masą wypełniamy kapelusze.
Wierzch nadzianych pieczarek posypujemy serem, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy solo lub z sosem pomidorowym. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/rudisill
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smacznapyza