Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie pyszne faszerowane pieczarki - idealna przekąska na karnawał

Obłędnie pyszne faszerowane pieczarki - idealna przekąska na karnawał

Faszerowane pieczarki najprościej
canva/steauarosie

Sezon na świeże grzyby już niestety za nami. W sklepach jednak bez problemu znajdziemy pieczarki. Wystarczy kilka chwil, by zamienić je w efektowną przekąskę, która skradnie serca wielu smakoszy. Podajcie ją na karnawałowej imprezie, a goście będą zachwyceni.

Pieczarki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Będą doskonałe jako dodatek do pizzy czy składnik farszu do pierogów. Gdy wypełnimy je ulubionymi warzywami, zamienią się w nie lada przysmak. Koniecznie ich spróbujcie. Na początek proponujemy wykorzystać cebulkę, ale oczywiście możecie eksperymentować z innymi dodatkami.

Przepis na smaczne faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 20 dużych pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajo

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 150 g ulubionego sera żółtego

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, lecz nie myjemy ich. Kapelusze możemy obrać ze skórki, jeśli są bardzo brudne. Usuwamy trzonki, a następnie kapelusze oprószamy solą. Grzyby układamy na ręczniku papierowym i odkładamy na około pół godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Trzonki pieczarek obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.

Do cebulki dodajemy rozdrobnione trzonki pieczarek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż grzyby nieco odparują. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Wszystko dokładnie mieszamy, a po chwili odstawiamy do wystudzenia. Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, koperek oraz połowę sera. Łączymy składniki. Tak przygotowaną masą wypełniamy kapelusze.

Wierzch nadzianych pieczarek posypujemy serem, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy solo lub z sosem pomidorowym. Smacznego.

Pizza z pieczarkami
Pieczarki są pysznym dodatkiem do pizzy

Źródło zdjęcia: canva/rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smacznapyza

Zapraszamy na nasz Instagram