Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji
Szukasz pomysłu na proste, szybkie, ale i wyjątkowe danie na kolację? Zafunduj najbliższym rewelacyjne danie z dodatkiem sezonowych pyszności. Jajka nadziewane farszem z podsmażonych na maśle kurek będą świetną niespodzianką i nikt im się nie oprze.
Z jajek przygotujemy wiele wyśmienitych dań, między innymi jajecznicę, jajko sadzone, szakszukę, czy jajka faszerowane. Każde z nich to pomysł na prostą i fanatyczną potrawę dla całej rodziny. O ile na śniadanie najlepiej sprawdzi się jajecznica czy szakszuka, tak jajka faszerowane są hitem na kolację.
Jajka faszerowane są świetnym pomysłem na kolację i jako dodatek do zimnej płyty, np. podczas świąt czy ważnych uroczystości. Farsz do jajek przygotujemy wielu smacznych składników, jednak jajka z dodatkiem podsmażonych kurek to danie, które znika z talerzy w ciągu kilku sekund.
Wystarczy, że podsmażymy grzyby z cebulką i pietruszką na maśle. Podsmażone kurki smakują doskonale, a ich piękny zapach przyciągnie do kuchni każdego łasucha. Po przygotowaniu farszu przełóżmy go na ugotowane jajka i możemy od razu podawać.
Przepis na jajka nadziewane kurkami
Składniki na 12 jajek faszerowanych:
-
6 dużych jajek
-
pół czerwonej cebuli
-
10 kurek
-
natka pietruszki do smaku
-
łyżka masła
-
sól, pieprz
-
łyżka majonezu
Jak zrobić jajka nadziewane kurkami?
Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz je ze skorupek, przekrój na pół. Łyżeczką wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Kurki i cebulę bardzo drobno pokrój. Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
Do kurek dodaj posiekaną natkę pietruszki i podsmaż jeszcze chwilę, następnie przełóż do miski z żółtkami. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz wyłóż na białka w miejsca po żółtkach i podaj.
Sezon na kurki za chwilę się zacznie i potrwa aż do października. Oprócz jajecznicy i jajek faszerowanych, przygotuj również pierogi z kurkami oraz soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym , wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji
-
Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz
Źródło: gotujmy.pl