Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz

Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz

Babciny przepis na dżem z agrestu
canva/HandmadePictures

Dżem z agrestu jest smacznym i orzeźwiającym sezonowym smakołykiem, który bez problemu zrobicie w domu. Babciny przepis, który wam dziś proponujemy, wykorzystuje tylko niezbędne składniki. Wychodzi o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Spróbujecie?

Dżem z agrestu jest idealnym dodatkiem do chleba, naleśników czy porannej owsianki. Zrobienie go w domu jest niezwykle proste, a decydując się na ten krok, zyskujemy pewność, że nie zawiera zbędnych dodatków. Skusicie się?

Przepis na wyborny dżem z agrestu

Z podanych proporcji uzyskamy około 900 ml przetworu.

Składniki:

  • 1 kg agrestu

  • 500 g cukru

  • 3/4 szklanki wody

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Przygotowanie dżemu z agrestu:

Agrest myjemy i oczyszczamy go z szypułek. W większym garnku umieszczamy cukier i wodę. Dokładnie mieszamy, po czym podgrzewamy, aż całość nieco zgęstnieje, tworząc syrop. Wrzucamy agrest i wlewamy sok z cytryny.

Dżem zagotowujemy i podgrzewamy około godziny. Od czasu do czasu mieszamy go, by się nie przypalił. Gotowy owocowy rarytas przenosimy do czystych, wyparzonych słoików. Starannie wypełniamy naczynia, usuwając wszelkie gromadzące się w nich powietrze.

Na koniec wycieramy brzeg każdego słoika i zamykamy go. Odstawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. Dżem z agrestu warto dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku.

Po inne pomysły na domowe przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na dżem z moreli. Być może spodoba wam się też prosty przepis na idealną do domowych pączków konfiturę z róży.

Dżem z agrestu jest znakomitym dodatkiem do chleba
canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwagababciagotuje.blogspot