Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz
Dżem z agrestu jest smacznym i orzeźwiającym sezonowym smakołykiem, który bez problemu zrobicie w domu. Babciny przepis, który wam dziś proponujemy, wykorzystuje tylko niezbędne składniki. Wychodzi o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Spróbujecie?
Dżem z agrestu jest idealnym dodatkiem do chleba, naleśników czy porannej owsianki. Zrobienie go w domu jest niezwykle proste, a decydując się na ten krok, zyskujemy pewność, że nie zawiera zbędnych dodatków. Skusicie się?
Przepis na wyborny dżem z agrestu
Z podanych proporcji uzyskamy około 900 ml przetworu.
Składniki:
1 kg agrestu
500 g cukru
3/4 szklanki wody
sok wyciśnięty z jednej cytryny
Przygotowanie dżemu z agrestu:
Agrest myjemy i oczyszczamy go z szypułek. W większym garnku umieszczamy cukier i wodę. Dokładnie mieszamy, po czym podgrzewamy, aż całość nieco zgęstnieje, tworząc syrop. Wrzucamy agrest i wlewamy sok z cytryny.
Dżem zagotowujemy i podgrzewamy około godziny. Od czasu do czasu mieszamy go, by się nie przypalił. Gotowy owocowy rarytas przenosimy do czystych, wyparzonych słoików. Starannie wypełniamy naczynia, usuwając wszelkie gromadzące się w nich powietrze.
Na koniec wycieramy brzeg każdego słoika i zamykamy go. Odstawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. Dżem z agrestu warto dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku.
Po inne pomysły na domowe przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na dżem z moreli. Być może spodoba wam się też prosty przepis na idealną do domowych pączków konfiturę z róży.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim
Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
Źródło: uwagababciagotuje.blogspot