Smakosze.pl

canva/gbh007

Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji

26 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Idealne domowe ciasto na pizzę ładnie wyrasta i jest równie delikatne, co odpowiednik podawany w najlepszej włoskiej restauracji. Jakub Kuroń podzielił się swoim prostym przepisem na smakowity klasyk. Zawsze się udaje, a po upieczeniu zachwyca smakiem. Spróbujecie?

Ciasto na pizzę jest równie ważne — jeśli nie ważniejsze — co wybrane przez nas dodatki smakowe. Jeżeli będzie twarde i gumowate, nikomu nie będzie smakowało. Skorzystajcie z niezawodnej receptury Jakuba Kuronia, który stawia na prostotę i wysoką jakość składników, a będziecie zadowoleni.

Przepis na idealne ciasto na pizzę według Jakuba Kuronia

Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży

  • 600 g mąki pszennej, najlepiej typu 00

  • 365 ml ciepłej wody

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • po 1 łyżeczce soli i cukru

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie ciasta na pizzę:

Drożdże rozrabiamy z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz cukrem. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. W międzyczasie mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej podrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, oliwę z oliwek oraz sól.

Wyrabiamy masę, aż stanie się elastyczna i gładka, a składniki się połączą. Pozostawiamy ją w przykrytej ściereczka misce na pół godziny. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy, a następnie dzielimy je na dwie części.

Z każdej z nich uzyskamy jedną pizzę o średnicy 30-35 cm. Rozciągnięty w kształt koła placek pokrywamy wybranym sosem i układamy ulubione dodatki. Warto wybrać maksymalnie 3-4 składniki.

Pieczemy przez 5-8 minut w rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza piekarniku. Jakub Kuroń poleca przyrządzanie ciasto na pizzę na granitowym kamieniu, lecz jeśli go nie macie, też się uda. Smacznego.

Przepisy na inne dania z pieca znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować tanią zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym . Ten natomiast zdradza niezawodny sposób na chrupiące frytki .

Ciasto na pizzę musi być jednocześnie puszyste i chrupiące
canva/Ultra HD Backgrounds

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >