Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji
Idealne domowe ciasto na pizzę ładnie wyrasta i jest równie delikatne, co odpowiednik podawany w najlepszej włoskiej restauracji. Jakub Kuroń podzielił się swoim prostym przepisem na smakowity klasyk. Zawsze się udaje, a po upieczeniu zachwyca smakiem. Spróbujecie?
Ciasto na pizzę jest równie ważne — jeśli nie ważniejsze — co wybrane przez nas dodatki smakowe. Jeżeli będzie twarde i gumowate, nikomu nie będzie smakowało. Skorzystajcie z niezawodnej receptury Jakuba Kuronia, który stawia na prostotę i wysoką jakość składników, a będziecie zadowoleni.
Przepis na idealne ciasto na pizzę według Jakuba Kuronia
Składniki:
25 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej, najlepiej typu 00
365 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
po 1 łyżeczce soli i cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie ciasta na pizzę:
Drożdże rozrabiamy z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz cukrem. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. W międzyczasie mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej podrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, oliwę z oliwek oraz sól.
Wyrabiamy masę, aż stanie się elastyczna i gładka, a składniki się połączą. Pozostawiamy ją w przykrytej ściereczka misce na pół godziny. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy, a następnie dzielimy je na dwie części.
Z każdej z nich uzyskamy jedną pizzę o średnicy 30-35 cm. Rozciągnięty w kształt koła placek pokrywamy wybranym sosem i układamy ulubione dodatki. Warto wybrać maksymalnie 3-4 składniki.
Pieczemy przez 5-8 minut w rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza piekarniku. Jakub Kuroń poleca przyrządzanie ciasto na pizzę na granitowym kamieniu, lecz jeśli go nie macie, też się uda. Smacznego.
Przepisy na inne dania z pieca znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować tanią zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Ten natomiast zdradza niezawodny sposób na chrupiące frytki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim
Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
Źródło: kuron