Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty

Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty

Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty
canva/Duka82

Syrop z rumianku jest delikatnie słodkim dodatkiem o wielu cennych właściwościach. Doskonale pasuje do popołudniowej herbaty, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy zebrać nieco kwiatów i zagotować je raz z cukrem. Każdy sobie poradzi.

Syrop z rumianku ma szereg zalet. Kwiaty, z których się go przygotowuje, zawierają m.in. flawonoidy i związki kumarynowe — które pozytywnie wpływają na trawienie — czy spiroeter, który wykazuje działanie przeciwzapalne.

Stanowią one również źródło chamazulenu i bisabololu, które wykazują działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Ponadto syrop z rumianku jest w stanie nam dostarczyć cennych soli mineralnych. Pomoże też na problemy skórne. Warto spróbować.

Przepis na znakomity syrop z rumianku

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 3 szklanki świeżych kwiatów rumianku

  • 2 większe cytryny

  • 1 kg cukru

Przygotowanie syropu z rumianku:

Kwiaty rumianku rozkładamy na papierze i układamy je w nasłonecznionym miejscu. Zostawiamy na jakiś czas, by robaki opuściły roślinę. Następnie przenosimy je do garnka, wlewamy wodę i gotujemy całość przez 30 minut.

Miksturę przecedzamy przez sito, a potem ponownie — tym razem dodatkowo przez gazę. Do wywaru wsypujemy cukier. Zagotowujemy mieszaninę i podgrzewamy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, by cukier się rozpuścił.

Dodajemy świeżo wyciśnięty z cytryn sok. Łączymy wszystkie składniki. Gorący syrop umieszczamy w czystych, wyparzonych butelkach lub słoikach. Dodajemy do herbaty. Smacznego.

Po inne pomysły na dodatki do herbaty czy deserów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na syrop miętowy. Być może spodoba wam się też smakowity syrop kawowy, który Karol Okrasa podaje z naleśnikami.

Syrop z rumianku ma wiele cennych właściwości
canva/gitusik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, medonet