Smakosze.pl Przepisy Jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Hit na święta
screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/MarynaVoronova

Jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Hit na święta

27 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Prezentujemy jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Będzie to prawdziwy hit na nadchodzące święta. To cudowne danie łączy bowiem dwa wielkanocne hity w jednej potrawie. Koniecznie musicie je przetestować.

Jak Wielkanoc, to jajek moc. Na większości stołów pojawią się z pewnością jajka z majonezem, faszerowane i nadziewane przeróżnymi masami. Ciekawą propozycję ma dla was siostra Anastazja. Jajka faszerowane podaje bowiem z sosem tatarskim. Jest więc bardzo smacznie i soczyście.

Jajka nadziewane sosem tatarskim

Składniki:

  • 6 jajek

  • 10 dag szynki gotowanej

  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz

na sos:

  • pół puszki groszku konserwowego

  • pół słoika marynowanych pieczarek

  • 2-3 ogórki kiszone

  • natka pietruszki

  • ok. 200 ml majonezu

Przygotowanie jajek nadziewanych

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Każde jajko przekrój wzdłuż na połowę, wyjmij żółtka.

Żółtka zmiksuj razem z posiekaną szynką. Wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Połówki białek napełnij przygotowanym farszem. Farsz możesz dekoracyjnie wycisnąć przy użyciu szprycki lub rękawa cukierniczego. Jajka ułóż na półmisku.

Na sos groszek i pieczarki odcedź. Ogórki obierz. Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Dodaj groszek i majonez, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem tatarskim polej nadziane jajka, posyp je posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz zaostrzyć smak sosu, możesz też do niego dodać trochę musztardy. Jeśli wolisz jednak łagodniejszy sos, połącz go z 1-2 łyżkami śmietany lub naturalnego jogurtu.

Po więcej inspiracji na dania z jaj zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na jajka faszerowane pieczarkami , a także na jajka w buraczanej zalewie .

połówki jaj
połówki jaj

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy