Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie
Placki ziemniaczane przyrządzamy dość często. W wersji inspirowanej kuchnią czeską do masy ziemniaczanej zamiast cebuli dodaje się mleka. Placki wychodzą delikatniejsze i bardziej subtelne w smaku. Podajcie je z parzonymi pieczarkami i cebulką a będą wyjątkowo sycące. Idealnie sprawdzą się jako weekendowe śniadanie.
Placki ziemniaczane przyrządzić można na wiele sposobów. Jeśli macie trochę czasu, poeksperymentujcie i zamiast ekspresowej wersji z blendera czy specjału ze śmietaną, zróbcie je z dodatkiem mleka. Czeski klasyk zakłada jeszcze dodanie parzonego boczku. Jeśli nie jesteście na diecie wegetariańskiej, możecie dodać go do ciasta. Skusicie się?
Przepis na śniadaniowe pyszne placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mleka
3-4 łyżki mąki pszennej
4 mniejsze ząbki czosnku
2 jaja
200 g boczku wędzonego parzonego (opcjonalnie)
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
300 g pieczarek
1 średnia cebula
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o większych oczkach i odciskamy nadmiar płynu z masy. Pulpę ziemniaczaną zalewamy mlekiem. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek i majeranek.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony boczek, jeśli go używamy. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przy pomocy łyżki formujemy placki. Smażymy je na zloty kolor z obu stron i osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.
Pieczarki obieramy, jeśli tego wymagają. Następnie kroimy je w ćwiartki i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni po smażeniu placków rozgrzewamy jeszcze porcję tłuszczu.
Podsmażamy cebulkę przy średniej mocy palnika. Gdy się zeszkli, zmniejszamy moc i wrzucamy pieczarki. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy z plackami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/KateSmirnova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: pytanienasniadanie.tvp Zapraszamy na nasz Instagram