Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie

Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie

Projekt bez tytułu (10)
canva/rlat

Placki ziemniaczane przyrządzamy dość często. W wersji inspirowanej kuchnią czeską do masy ziemniaczanej zamiast cebuli dodaje się mleka. Placki wychodzą delikatniejsze i bardziej subtelne w smaku. Podajcie je z parzonymi pieczarkami i cebulką a będą wyjątkowo sycące. Idealnie sprawdzą się jako weekendowe śniadanie.

Placki ziemniaczane przyrządzić można na wiele sposobów. Jeśli macie trochę czasu, poeksperymentujcie i zamiast ekspresowej wersji z blendera czy specjału ze śmietaną, zróbcie je z dodatkiem mleka. Czeski klasyk zakłada jeszcze dodanie parzonego boczku. Jeśli nie jesteście na diecie wegetariańskiej, możecie dodać go do ciasta. Skusicie się?

Przepis na śniadaniowe pyszne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3/4 szklanki mleka

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • 4 mniejsze ząbki czosnku

  • 2 jaja

  • 200 g boczku wędzonego parzonego (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 300 g pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o większych oczkach i odciskamy nadmiar płynu z masy. Pulpę ziemniaczaną zalewamy mlekiem. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek i majeranek.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony boczek, jeśli go używamy. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przy pomocy łyżki formujemy placki. Smażymy je na zloty kolor z obu stron i osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.

Pieczarki obieramy, jeśli tego wymagają. Następnie kroimy je w ćwiartki i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni po smażeniu placków rozgrzewamy jeszcze porcję tłuszczu.

Podsmażamy cebulkę przy średniej mocy palnika. Gdy się zeszkli, zmniejszamy moc i wrzucamy pieczarki. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy z plackami. Smacznego.

Placki ziemniaczane można przyrządzić z dodatkiem mleka i grzybami
Placki ziemniaczane można przyrządzić z dodatkiem mleka i grzybami

Źródło zdjęcia: canva/KateSmirnova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pytanienasniadanie.tvp Zapraszamy na nasz Instagram